Ramnandanlal wil aanpassing begroting in het weekend
28 Mar 2015, 02:00
foto


Assembleelid Henk Ramnandanlal (PALU) heeft ook tijdens deze begrotingsbehandeling zich niet alleen kritisch uitgelaten, maar is met een indringend voorstel gekomen om de kapitaalsinvesteringen terug te brengen tot SRD 1.9 miljard. Op de begroting is SRD 3.8 miljard opgebracht. Hij gaf vrijdag net als diverse andere leden aan dat er sprake is van structurele onderrealisatie. De uitvoeringscapaciteit van de overheid is veel te laag voor de opgebrachte kapitaalsinvesteringen.

Ramnandanlal zette de cijfers naast elkaar om aan te tonen hoe groot het verschil is tussen de begrote bedragen en de realisatie. Het gaat om een trend, niet alleen onder deze regering. Het onrealistisch begroten begint volgens hem ernstige vormen aan te nemen. Hij zei de trend na vier jaren als zorgwekkend te typeren. "Op de eerste plaats zien wij aan de inkomstenzijde een overrealisatie, dus we ontvangen meer aan inkomsten in werkelijkheid dan we begroten. Met uitzondering van de laatste twee jaren, daar zien wij het tij keren waarbij we aan de inkomstenzijde juist een onderrealisatie zien. We ontvangen de afgelopen twee jaren minder dan wat we begroten. Dit als gevolg van neergaande prijzen van onze belangrijkste mijnbouwproducten, goud en olie, met weer als gevolg dus minder inkomsten voor de Staat. En vooral voorzitter, we zien bovendien een tekort op de lopende rekening in 2013. Met andere woorden voorzitter, de regering heeft geleend om het overheidsapparaat draaiende te houden in 2013!!! Een zorgelijke situatie…in 2014 is de regering op de rem gaan trappen en we zien een teruggang in de lopende uitgaven en gelukkig weer een surplus op de lopende rekening volgens het flashreport", stelde Ramnandanlal.

Structureel probleem
Aan de uitgaven zijde is er volgens het Assembleelid continu een onderrealisatie. Een gemiddelde realisatie van tussen de 60-70% van de begroting. Bij de kapitaalsuitgaven, dat zijn de middelen die worden uitgeven aan zaken waarop dit volk staat te wachten, is zelfs 35-40% realisatie van hetgeen wij begroten. "Niet alleen onder deze regering, maar in elk geval de voorgaande twee regeringen. Een structureel probleem dat elk jaar terugkomt."

Met voorbeelden toonde Ramnandanlal op basis van de definitie van begrotingstekort die internationaal gehanteerd wordt, een onacceptabel begrotingstekort van 19.5%! Het begrotingstekort over 2013 is geen 1% maar 6.7% (uit de Financiële Nota) en over 2014 geen 2.4% maar 10.2% (uit het Flash rapport). "Bovendien is de vraag aan de minister van Financiën, als boven de streep reeds alle leningen als belastinginkomsten staan bij de realisaties, kennelijk om tekorten te dekken, hoe is het uiteindelijk aangegeven financieringstekort van 1% in 2013 en 2.5% in 2014 gedekt? Kennelijk niet door leningen, anders zou het boven de streep staan…Monetaire Financiering?", wilde Ramnandanlal weten.

Begroting aanpassen
Voor de afgelopen twee jaren ziet het Assembleelid een trend waarbij de regering deze gewoonte in het extreme aan het doortrekken is. "Zeker dit jaar. Want we zien dat we dit jaar in totaal 3.8 miljard gaan lenen, ongeveer 18.5% van ons BBP. Als we uitgaan dat ongeveer jaarlijks 20% van ons BBP geïnvesteerd kan worden in onze economie (particulier en overheid tezamen) vanwege de beschikbare uitvoeringscapaciteit van de dienstverlenende bedrijven, als we in beschouwing nemen de voorgenomen investeringen vanuit alleen Iamgold, Newmont en Staatsolie, in totaal bijna 2.5 miljard US over 3 jaren aan het investeren is, dan is dit onkan, onrealistisch en onmogelijk. Al was het geld er, dit is wishfull thinking. Uitvoeringscapaciteit nahe, niet binnen de overheid. En al kreeg dan de overheid het geld, uitvoeringscapaciteit nahe, a no de, is er niet in de samenleving", stelde de parlementariër.

Ramnandanlal haalde aan dat de begrote inkomsten achterblijven bij de realisaties met als gevolg achterstanden. "De ministers denken dat de regering het geld heeft, terwijl a moni no de. Frustraties, frustraties, frustraties bij de verschillende ministeries… LVV heeft slechts 38% kredietopening gehad tot nu toe.
Hij vroeg de minister van Financiën om de begrotingen aan te passen waardoor de beleidsuitgaven realistischer begroot zijn. "Mijn voorstel is, ook gegeven het feit dat het een verkiezingsjaar is, breng de kapitaalsuitgaven met de helft terug, naar 1.9 miljard. Daarbij moeten uiteraard de begrote leningen ook teruggebracht worden met de helft. Ik verwacht dat de regering de voorgestelde wijzigen zal overnemen en er alles aan zal doen een meer realistische begroting na het weekend in te dienen, zodat we met een meer realistische begroting de tweede ronde kunnen ingaan", zei Ramnandanlal.

U kunt het voorstel voor aanpassing begroting hier downloaden.
pdf-icon.gif Voorstel_aanpassen_begroting.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May