Lichte toename TBC in Suriname
24 Mar 2015, 07:00
foto
TBC-registraties in Suriname. (Bron: Nationaal Tuberculose Programma)


Wereldwijd wordt voor de 133ste keer Wereld Tuberculose dag op 24 maart herdacht. Het Nationaal Tuberculose Programma (NTP) benadrukt het vroegtijdig identificeren, behandelen en genezen van alle Tuberculose-patiënten. Het afgelopen jaar zijn 157 TBC-gevallen geregistreerd. Dit is een lichte stijging in vergelijking met 2013. Toen waren er 141 TBC-gevallen geregistreerd. Door de verbeterde opsporing van TBC, zijn er meer mensen met deze ziekte ontdekt.

Dit jaar staat in het teken van het bereiken van alle TBC-patiënten, garanderen van de behandeling en genezing van eenieder met TBC. Volgens schatting komen wereldwijd jaarlijks 9 miljoen nieuwe TBC-gevallen bij. Daarvan wordt 1/3 niet ontdekt vanwege zwakke gezondheidszorgsystemen, onvoldoende financiële middelen en motivatie om TBC als Public Health probleem te elimineren. Het NTP roept alle relevante partners op om zich te blijven inzetten voor het vroegtijdig identificeren, behandelen en genezen van alle TBC-patiënten.

Wereldwijd is nog steeds een financieel tekort van US$ 2 miljard om de activiteiten uit te voeren die een doeltreffende TBC-bestrijding moeten garanderen. Een andere uitdaging is het steeds meer voorkomen van MDR (Multi Drug Resistent ) en XDR (Extremely Drug resistent) Tuberculose. In 2013 waren er naar schatting 480000 MDR-TBC ontdekt.

Het NTP probeert met bijscholing van relevante partners een bijdrage te leveren aan de bestrijding van deze ziekte. Er wordt ook gewerkt aan het vergroten van de awareness van TBC onder zowel de gezondheidswerkers als het algemeen publiek.

Een uitdaging voor het NTP is het waarborgen van therapietrouw vooral bij drugsverslaafden en dak- en thuislozen. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de capaciteit van het laboratorium om resistentie voor TBC medicijnen te kunnen testen. Hoewel TBC volledig te genezen is, is er toch een toename van een aantal mensen dat overlijdt aan de ziekte (10% in 2013). Meestal worden deze mensen te laat ontdekt of hebben andere chronische ziekten zoals hiv en suikerziekte.

Het NTP doet een beroep op de gemeenschap om zich te laten onderzoeken bij verdenking op Tuberculose en ook een helpende hand te bieden aan hen die dat nodig hebben. Op gezondheidswerkers wordt een dringend beroep gedaan om de diagnostiek over Tuberculose niet onnodig uit te stellen. Het meest voorkomende verschijnsel bij TBC is hoesten langer dan twee weken.

Bij verschijnselen zoals hoesten langer dan twee weken en/of koorts, vermagering en nachtzweten, laat u onderzoeken op TBC via uw huisarts of het NTP aan de Rode Kruislaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May