Binnenlandbewoners brengen woongebied in kaart
20 Mar 2015, 15:35
foto
Participanten in de workshop bezig met een driedimensionale kaart van hun woongebied. (Foto: Tropenbos International Suriname)


Het is van groot belang dat economische ontwikkelingen en het voortbestaan van de natuur in evenwicht worden gehouden. Tropenbos International Suriname heeft met de steun van de WWF-Guianas het Boven Surinamerivier-gebied geschoold in Beslissingen over landgebruik.

Bewoners van 14 dorpen vanaf Pikinpada tot en met Lespansi hebben met begeleiding van de projectuitvoerder een driedimensionale kaart gemaakt van hun woongebied. Deze kaart is inmiddels uitgewerkt. 31 vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven, de universiteit en NGO’s hebben het ‘Trade-off’ spel toegepast om een idee te krijgen over gebalanceerde afwegingen in besluitvorming. Dezelfde oefening zal ook worden herhaald in het binnenland.

Het spel, ontwikkeld in de VS, bestaat uit twee delen. Eerst nemen de groepen verschillende beslissingen zoals het aanleggen van wegen, en het ontwikkelen van landbouwgronden en toeristische oorden. In het tweede deel van het spel passen de deelnemers de plannen aan waarbij er rekening wordt gehouden met gebieden met bijvoorbeeld veel biodiversiteit of waterbronnen die moeten worden beschermd.

Door het spel zien de deelnemers waarom het belangrijk is om alle belanghebbenden te betrekken bij het ontwikkelen van plannen en waarom de plannen goed moeten worden uitgewerkt voordat wordt overgegaan tot uitvoering. Op de lange termijn moet het project bijdragen aan nieuwe inzichten en gecoördineerde planning van landgebruik. Besluiten zullen leiden tot maximale socio-economische voordelen en minimale schade aan de natuur, met een sleutelrol voor de lokale bewoners.

Goede landgebruiksplanning met betrekking van alle belanghebbenden leidt tot duurzame ontwikkeling en harmonie tussen mens en natuur, en zou op elk gebied in Suriname moeten worden toegepast. De workshop die op 19 maart is gehouden tegen de achtergrond dat het Boven Surinamerivier-gebied volop in de belangstelling staat voor activiteiten zoals wonen en agrarische verrichtingen. En aangezien vormen van landgebruik die niet goed op elkaar zijn afgestemd schade kunnen berokkenen aan de natuur wat nare gevolgen kan hebben voor leefgemeenschappen, hebben de organisatoren actie ondernomen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April