NZR-voorzitter: Situatie in alle ziekenhuizen precair
15 Mar 2015, 04:00
foto
Manodj Hindori, voorzitter Nationale Ziekenhuis Raad.


De situatie in alle ziekenhuizen is zeer precair. Ik herken de situatie, zoals beschreven in de brief van de algemeen directeur Antoine Brahim van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft er afgelopen week dinsdag nog over vergaderd en unaniem hebben alle ziekenhuisdirecteuren hun grote bezorgdheid geuit.

Dit zegt Manodj Hinodri, voorzitter van de NZR aan Starnieuws. "Wanneer ziekenhuisdirecteuren van onze medische specialisten te horen krijgen dat bepaalde medische verbruiksmaterialen die gebruikt moeten worden bij bepaalde operaties, opgeraakt zijn en niet bijbesteld kunnen worden; wanneer wij van onze apothekers bericht krijgen dat geneesmiddelen niet meer geleverd worden zolang de opgelopen schulden niet worden afgelost en er niet contant betaald wordt; wanneer wij van onze labmanagers vernemen dat reagentia op zijn waardoor bepaalde labanalyses niet meer gedaan kunnen worden; wanneer wij van onze technici te horen krijgen dat geen onderdelen voor medische apparatuur gekocht kunnen worden; wanneer financiële managers aangeven dat rekeningen van binnenlandse en buitenlandse leveranciers van medische benodigdheden torenhoog zijn opgelopen en onze kredietwaardigheid is aangetast; wanneer de bankmanagers melden dat wij geen nieuwe leningen meer kunnen krijgen om lonen van het personeel uit te betalen, ja, dan gaan we aan de bel trekken. En dat doen we niet om de vicepresident of de regering onaangenaam te zijn of om paniek te zaaien. Dat doen we omdat het de feitelijke situatie is dat het water ons tot aan de lippen is gestegen", geeft Hindori een uiteenzetting.

De ziekenhuisdirecteuren roepen al sinds januari 2014 dat het abrupt stopzetten van de suppleties aan ziekenhuizen, zonder dat de nieuwe financieringsstromen nog goed geregeld zijn, vroeg of laat tot ernstige problemen gaat leiden.
"We vragen de vicepresident al een jaar om de SZF-ligdagtarieven marktconform te maken. We roepen al zes maanden dat, ondanks de on- en minvermogen kaarten per oktober 2014 afgeschaft zouden worden, dagelijks nog steeds patiënten met een sociale zaken kaart zich aandienen in de ziekenhuizen. Wij blijven iedereen maar helpen, terwijl wij voor deze patiënten nog steeds vergoed worden tegen sterk verouderde tarieven die ver onder de kostprijs liggen", legt de NZR-voorzitter uit.

Ademnood
De ziekenhuizen juichen het initiatief van de sociale basiszorgverzekering van de regering ten zeerste toe. "Wij vinden dat alle patiënten verplicht verzekerd moeten zijn en dat is nu goed bij wet geregeld. Alleen zijn wij tot op heden nog steeds niet uit de onderhandelingen met de verzekeraars over de tarieven en kunnen wij nog steeds niet declareren voor de geleverde zorg aan patiënten", zegt Hindori.

Hij gelooft best dat de vp zich persoonlijk erg inspant om het AZP draaiende te houden. Dit wordt toegejuicht door Hindori. "Maar waar de algemeen directeur van AZP om roept zijn de structurele oplossingen. Pas wanneer alle elementen van het nieuwe zorgstelsel goed werken, dus pas wanneer voor alle categorieën van patiënten marktconforme tarieven gelden, dan pas kan gesteld worden dat de ziekenhuizen op eigen benen kunnen staan en kunnen worden losgelaten. Maar als de stekker al een jaar geleden eruit gehaald is, zonder dat er nieuwe zuurstof is, dan krijgen wij zuurstoftekort, raken wij in ademnood en belanden wij uiteindelijk aan de beademing”. Dat is de strekking van de brief van de algemeen directeur van AZP en de NZR herkent zich daarin. "Hopelijk kunnen wij als NZR weer spoedig om de tafel met de vp om over de mogelijke oplossingen te praten".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May