Wet Auteursrecht aangenomen met 32 algemene stemmen
13 Mar 2015, 21:36
foto
Een van de vele overlegmomenten tijdens de behandeling van de Wet Auteursrechten.


Het is een zware bevalling geworden, maar uiteindelijk is na dagen discussie en wijzigingen de Wet Auteursrecht van 1913 gewijzigd. De initiatiefwet is om 21:34 uur met algemene 32 stemmen aangenomen. Binnen drie maanden mogen verenigingen zich aandienen om op te treden als bemiddelingsbureau. De stichtingsvorm wordt bij wet opgeheven. Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) mag dan niet meer optreden als bemiddelingsbureau voor muziekauteursrechten.

Er was een discussie gaande in De Nationale Assemblee of de regering in drie maanden de procedure tot afronding van een vereniging in orde kan brengen. In de praktijk is daar ongeveer een jaar voor nodig. André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, wilde in de wet aangeven dat in dit geval de regering in drie maanden de vereniging zedelijk zou moeten erkennen. Dit gebeurt door de president.

Vicepresident Robert Ameerali die laat in de avond de vergaderzaal binnenliep, zei dat als alle zaken in orde zijn, de regering in zeven dagen de vereniging zedelijk kan erkennen. Ameerali was in Nickerie voor het uitdelen van verzekeringspasjes. Zodra de stukken correct ingediend zijn bij het ministerie van Justitie en Politie, zal de regering gelijk in actie komen. Ameerali vroeg aan de initiatiefnemers om maandag reeds bij elkaar te komen voor overleg om de staatsbesluiten in orde te maken. Een van de initiatiefnemers Ruth Wijdenbosch die aan het woord was, zei dat de uitdaging wordt geaccepteerd. Het gaat om nadere regelingen die nodig zijn voor de uitvoering van de wet.

Initiatiefnemers, de commissie van rapporteurs én diverse andere leden hebben zich ingezet om de wet zo goed mogelijk aan te passen. Er waren veel schorsingen en overlegmomenten nodig om de missie tot een goed einde te brengen. Met deze wet wil De Nationale Assemblee een nieuw begin maken, waarbij er voor de toekomst garanties zijn ingebouwd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May