Paus Franciscus zinspeelt op vroegtijdig vertrek
14 Mar 2015, 01:00
foto
Paus Franciscus bij een bezoek aan emeritus paus Benedictus XVI in het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandolfo. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft gesuggereerd dat hij misschien net als zijn voorganger voortijdig een eind maakt aan zijn pausschap. Hij zou dat verkiezen boven zijn verdere leven in het Vaticaan te blijven.

De paus heeft zijn opmerkingen gemaakt tijdens een interview met de Mexicaanse televisie in verband met de tweede verjaardag van zijn verkiezing. "Ik heb het gevoel dat mijn pontificaat kort zal zijn. Vier of vijf jaar; ik weet het niet, zelfs twee of drie," zei hij.

Hij heeft het besluit van paus Benedictus om in 2013 af te treden, geprezen als moedig. "Benedictus moet niet worden beschouwd als een uitzondering, maar een instelling. Misschien zal hij de enige zijn voor een lange tijd, misschien zal hij niet de enige zijn. Maar er is een institutionele deur geopend is," vertelde hij het Televisa kanaal.

Mist eenvoudige dingen
In het verleden heeft paus Franciscus laten doorschemeren dat hij mogelijk met pensioen gaat. Hij zei ook dat hij tegen het idee was om een leeftijdsgrens te stellen voor de leiders van de katholieke kerk. "Om te zeggen dat men verantwoordelijk is voor maximaal 80 jaar, creëert een gevoel dat het pontificaat aan zijn einde is en dat zou geen goede zaak zijn," voegde hij eraan toe.

De paus bekende dat hij de mogelijkheid om eenvoudige dingen te doen mist. Hij zou bijvoorbeeld graag een bezoek aan een pizzeria brengen zonder dat hij wordt opgemerkt. Tijdens een pauselijke conclaaf op 13 maart 2013 is Franciscus tot paus verkozen als opvolger van Benedictus XVI. Hij is de eerste Latijns-Amerikaans die de Rooms Katholieke kerk leidt in deze functie.

Tijdens het interview gaf hij toe dat hij was "verrast" door de beslissing. Hij had immers alleen een kleine koffer meegenomen naar Rome in de verwachting dat hij zou terugkeren naar Buenos Aires. Zijn eenvoudige stijl heeft hem geliefd gemaakt bij veel katholieken, zo ook zijn beloften om het pauselijk bestuur - de interne overheid van de kerk - te hervormen.

Hij merkte op dat twee jaar van zijn pontificaat al voorbij zijn en hij er niet veel voor voelt om langer aan te blijven. "Ik weet het niet. Maar ik voel dat de Heer mij hier heeft geplaatst voor een korte tijd, en niets meer," voegde hij eraan toe. "Maar het is een gevoel. Ik laat de mogelijkheid altijd open."

Hij vertelde Televisa dat hij het "niet erg vindt om paus" te zijn, maar dat hij de anonimiteit van het leven als priester miste. "Het enige wat ik wil is om op een dag uit te gaan zonder dat ik word herkend, en dan ga ik naar een pizzeria voor een pizza."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May