Wijziging Auteurswet blijkt veel angels te hebben
13 Mar 2015, 00:00
foto
De Nationale Assemblee donderdagmiddag tijdens de behandeling van de Auteurswet. (Foto: René Gompers)


Ondanks urenlange debatten achter gesloten deuren, bleek tijdens de openbare behandeling donderdag dat er nog veel angels zijn om de Wet Auteursrecht te kunnen wijzigen. Inzet van de gedeeltelijke wijziging van deze wet is om excessen die ontstaan zijn rond Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) voor de toekomst in te dammen. Duidelijk blijkt dat de rechten die Sasur al heeft niet kunnen worden ingetrokken. Het assembleelid Marinus Bee (ABOP) merkte op dat de zaak niet moet worden verergerd met de wetswijziging. Het ligt in de bedoeling om de wetswijziging vrijdag rond te hebben.

Nadat de leden van de commissie van rapporteurs André Misiekaba (voorzitter), Radjkoemar Randjietsingh, Joan Dogojo, Guno Castelen, Marinus Bee, Arthur Tjin-A-Tsoi en Theo Vishnudatt aan het woord waren gekomen, is de vergadering donderdagavond verdaagd naar vrijdagmorgen. Assembleevoorzitter Jennifer Simons, een van de initiatiefnemers van de wetswijziging, merkte op dat tijdens de behandeling toch nieuwe inzichten naar voren zijn gekomen. Behalve de leden van de commissie, hebben anderen ook diverse opmerkingen geplaatst die eveneens van belang zijn.

Simons heeft afgesproken dat de ontwerpwet in de avond wordt bijgewerkt met de voorstellen. De nieuwe versie wordt gemaild naar de volksvertegenwoordigers met het verzoek om hun commentaar hierop schriftelijk te sturen naar de griffie. Door zaken zo efficiënt mogelijk te verwerken, hoopt Simons dat in de ochtend de wetswijziging kan worden aangenomen. Daarna zal de begrotingsbehandeling beginnen.

Geen inmenging
Misiekaba merkte op dat er diverse opmerkingen gemaakt zijn in de samenleving sinds het initiatief is genomen om de Auteurswet te wijzigen. Hij haalde aan dat als er maatschappelijke ontwrichting ontstaat, De Nationale Assemblee hoort in te grijpen om de wetgeving aan te passen. Hij haalde aan dat de Auteurswet integraal zal worden aangepast, maar nu wordt alvast aangepakt wat voor zoveel onrust zorgt. De stichtingsvorm van het bemiddelingsbureau wordt gewijzigd. Gekozen is voor een vereniging, met een raad van toezicht. Er moeten nog staatsbesluiten komen om nadere wijzigingen aan te brengen.

Randjietsingh benadrukte dat er geen inmenging dient plaats te vinden van rechtszaken die op de groene tafel liggen. Hij is blij dat de bezwaren die de oppositie had hierover zijn overgenomen door de coalitie. Oppositie en coalitie zijn er eensgezind over dat de kwestie rond Sasur aangepakt dient te worden. Aan de orde kwam ook dat het bij deze wetswijziging gaat om muziekwerken van in Suriname geregistreerde artiesten. Misiekaba haalde aan dat de verenigingen die opgericht worden om te bemiddelen, van te voren hun repertoire moeten bekendmaken. Indien zij ook buitenlandse artiesten vertegenwoordigen, zal dat dan ook duidelijk worden.

Niet met terugwerkende kracht
Er is ook lang stilgestaan bij transparantie. Tjin A Tsoi behandelde het jaarverslag van Sasur dat in 2011 is uitgekomen. Daarna zijn er geen verslagen gepubliceerd. Benadrukt werd dat de tarieven duidelijk moeten zijn. Het moet duidelijk zijn om hoeveel geld het gaat. In de ontwerpwet staat dat de verenigingen geen winst als oogmerk moeten hebben. Diverse assembleeleden, onder wie Sheilendra Girjasing (VHP) en Ronny Asabina (BEP), zeiden dat er best winst gemaakt mag worden. Artiesten vragen ook geld voor hun optreden.

Bee haalde aan dat Sasur al diverse rechten heeft verkregen door de beschikking om als bemiddelingsbureau op te kunnen treden. Er zijn rechtszaken gaande bij de kantonrechter en ook in hoger beroep bij het Hof van Justitie. Indien de wet wordt aangenomen, zullen deze zaken niet teniet gedaan kunnen worden. Simons merkte op dat de wet niet met terugwerkende kracht in werking zal treden. Het gaat om een ordening die dringend nodig is en dat wordt met de wetswijziging beoogd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May