Verdachte ontkent, maar hoort 2,5 jaar tegen zich eisen
13 Mar 2015, 02:00
foto


Tegen Romani A. is op de rechtszitting van donderdag door officier van justitie, Reshmi Rathipal, een celstraf van twee en een half jaar geëist voor gekwalificeerde diefstal en heling. Hij zou op 28 november van het afgelopen jaar spullen hebben gestolen uit een woning in Saramacca. Gouden sieraden, laptop, tablet en een tas met muntjes ter waarde van SRD 500 werden buitgemaakt. De verdachte ontkent zich schuldig gemaakt te hebben aan de feiten.

De officier voerde aan dat het Openbaar Ministerie ook gedaan heeft aan bewijsconstructie, naast de feiten en bewijsmiddelen die er zijn om te komen tot wettig en overtuigend bewijs. De verdachte beweerde dat hij zijn vrouw zou ophalen in Coronie. Hij heeft geen rijbewijs en daarom zou zij hij haar voorbij de Burnside Controlepost oppikken. Hij kon haar niet bereiken en besloot terug te rijden naar Paramaribo. Onderweg zag hij drie mannen en reed een rit voor hen, omdat hij geen benzine meer had voor de auto.

Romani A. vertelde dat de twee mannen de spullen in zijn voertuig achterlieten en plotseling eruit sprongen. De twee mannen vonden dat zij achtervolgd werden door een auto en bedreigden hem met een mes. Daarna zijn zij het bos ingevlucht. De verdachte werd later bij een roadblock aangehouden. De politie zag de tas met muntjes en de gestolen goederen in het voertuig. Mensen uit de buurt hadden gegevens van twee voertuigen doorgespeeld die al twee dagen gesignaleerd werden in de omgeving. Rathipal vond de verklaringen van de verdachte "niet aannemelijk."

Raadsman Oscar Koulen die de verdachte bijstaat, vindt dat het OM niet ontvankelijk verklaard moet worden. Hij merkte op dat zuiverheid van het proces moeilijk gefantaseerd kan worden. Ook zijn gegevens uit het mobiele toestel van de verdachte gehaald. Die bevoegdheid heeft de politie niet, volgens de raadsman. Het bewijs noemt hij onrechtmatig verkregen.

Rathipal benadrukte dat zij het bewijs verkregen uit het toestel van de verdachte niet heeft gebruikt, maar slechts als achtergrondinformatie heeft aangevoerd. Op 9 april 2015 zal rechter Marie Mettendaf in deze zaak vonnis vellen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May