Maduro veroordeelt nieuwe Amerikaanse sancties
10 Mar 2015, 11:10
foto
President Maduro gaat op zoek naar speciale bevoegdheden om te "vechten tegen imperialisme." (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro noemt de nieuwste Amerikaanse sancties "de meest agressieve, onrechtvaardige en schadelijke stap die ooit is genomen door de VS tegen Venezuela." Eén van de functionarissen die de VS op de zwarte lijst heeft geplaatst, is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in Caracas.

Ook de directeur van de nationale politie, de voormalige directeur van de Nationale Garde en andere leden van de veiligheidstroepen zijn door de VS gesanctioneerd op beschuldiging van mensenrechtenschendingen. In een televisie-toespraak heeft Maduro aangekondigd dat hij speciale bevoegdheden van het parlement zal zoeken “om de integriteit van het land te verdedigen.” De spanningen tussen de VS en Venezuela zijn in de afgelopen twee maanden toegenomen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de opdracht gegeven om tegoeden van zeven Venezolaanse functionarissen te bevriezen. Zij mogen de VS ook niet in. Obama zei dat de situatie in Venezuela, met inbegrip van " de uitholling van de mensenrechten door de regering (...) een ongebruikelijke en buitengewone bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de Verenigde Staten". Hij heeft een "nationale noodsituatie om te gaan met de dreiging" afgekondigd.

In reactie daarop beschuldigt president Maduro het Amerikaanse staatshoofd ervan dat hij het persoonlijk tot zijn taak heeft gemaakt om de Venezolaanse regering ten val te brengen en in te grijpen in Venezuela om zo het land vanuit de VS te controleren. Maduro zal de Nationale Vergadering vandaag vragen hem speciale bevoegdheden te verlenen om te “vechten tegen imperialisme.” Hij heeft niet aangegeven om welke bevoegdheden het precies gaat. Hij volstaat met “speciale machtigingswet om vrede te verdedigen."

De partij waar Maduro uit voorkomt heeft de meerderheid in het parlement. De leden hebben in hem in het verleden per decreet bevoegdheden toegekend om te regeren. Die bevoegdheden golden tot november vorig jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May