Eerste boot export padie naar Venezuela ingeladen
09 Mar 2015, 00:00
foto
Zondagavond is in Nickerie begonnen om de boot voor export van padie naar Venezuela in te laden. (Foto: Edgar van Genderen)


De ministers Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) waren zondag aanwezig in Nickerie, waar de boot met padie werd ingeladen voor export naar Venezuela. De eerste 1500 ton cargo wordt alvast verscheept. De bewindslieden hadden een rumoerige ontmoeting met de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE). De leden beschuldigen voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin dat hij de informatie voor zichzelf heeft gehouden.

Minister Algoe zegt aan Starnieuws dat de regering niet praat met individuele exporteurs. Er is gesproken met het bestuur van de VRE. Algoe merkt op dat binnen de Petro Caribe-overeenkomst US$ 360 per ton betaald zal worden voor de padie. Dit bedrag is ver boven de wereldmarktprijs. "Onderling moeten de leden hun problemen oplossen. Er is veel inzet geweest van president Desi Bouterse, collega Lackin, assembleelid Rashied Doekhie en anderen om dit project rond te krijgen", stelt Algoe. Bouterse tekende in 2010 de overeenkomst met de toenmalige president van Venezuela, wijlen Hugo Chavez. Nu is het zover dat 30.000 ton padie geëxporteerd kan worden naar Venezuela.

De penningmeester van VRE, Rakesh Narsingh, is boos op de voorzitter van de organisatie. "Hij heeft ons niet meegedeeld wat er is besproken met de ministers. Alle padie die geëxporteerd wordt nu, is van Ramadhin", zegt Narsingh aan Starnieuws. Hij geeft te kennen dat er een ledenvergadering zal worden belegd maandag om deze kwestie te bespreken. Ramadhin om commentaar gevraagd, deelt mee dat hij zaterdagavond vernomen heeft dat de export rond is. Hij had geen ruimte om de rest van de leden te informeren. De bewindslieden hebben de VRE zondagmiddag op de hoogte gesteld van de afspraken die gemaakt zijn. Ramadhin merkt op dat hij padie van vijftien molenaars exporteert, die hij van de najaarsoogst nog in de silo heeft. Volgens hem wordt er zonder reden ophef gemaakt.

Algoe benadrukt dat het gaat om alle rijstexporteurs. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om te exporteren. Deze week zal een tweede boot worden ingeladen van 3000 ton. Elke week zal er geëxporteerd worden. Algoe verwacht dat de plooien in de vereniging glad worden gestreken, want het gaat om een duurzame oplossing voor de rijstsector. De boeren zaten met hun padie omdat de wereldmarktprijs gedropt was en er geen afzetmarkten waren. Zijn collega Lackin merkt op dat diverse silo's vol zijn met padie van het vorig jaar. Die wordt als eerste geëxporteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May