Venetiaan: Regering moet spierballen tonen en job doen
24 Sep 2010, 00:05
foto


De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) tevens ex-president, Ronald Venetiaan, vindt dat de regering haar spierballen moet tonen en de job moet doen. Er moet niet een crisis aangepraat worden. De politicus voelt zich ook niet verantwoordelijk voor dat Desi Bouterse, de man die hij vanaf 1980 heeft bestreden, president van Suriname is geworden.

Op de vraag over een lege staatskas die achtergelaten zou zijn, antwoordt Venetiaan tijdens een interview met Starnieuws: “We moeten oppassen dat er niet een nieuw rookgordijn wordt getrokken. De NPS of het Nieuw Front heeft nooit onder stoelen of banken gestoken hoe de economische situatie ervoor staat”. De ex-president zegt dat minister Wonnie Boedhoe van Financiën, op een eerlijke manier omspringt met de financiële situatie.

Basiscondities
Venetiaan zegt dat de basiscondities voor de economie aanwezig zijn. “Er is een degelijke munt, er is een monetaire reserve bij de Centrale Bank van Suriname, er is goede kredietwaardigheid”, aldus het oud-staatshoofd. In de loop van 2009 en dit jaar is door de uitvoering van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) aan alle ministers meegedeeld dat het een zware job zou worden om rond te komen elke maand. “Dit is nooit onder stoelen of banken gestoken. In de wekelijkse publicaties over de financiële situatie worden alle gegevens bekendgemaakt”, benadrukt Venetiaan.

Minister Boedhoe van Financiën zegt dat er een krapte is aan geld. Venetiaan merkt op dat de vorige minister, Humphrey Hildenberg, ook zulke momenten meemaakte. “Hij vroeg zich vaak af of hij de salarissen zou kunnen uitbetalen”, merkt Venetiaan op. Door de kredietwaardigheid van de regering konden er altijd middelen gegenereerd worden. Venetiaan wijst erop dat er sommige maanden meer inkomsten zijn via belastingen en dividend. Er is volgens hem een golfbeweging in de inkomsten.

Hij benadrukt dat het land niet in een crisis is en deze moet ook niet worden aangepraat. “De mensen in de regering moeten hun spierballen tonen en de job doen waarvoor ze gekozen hebben. We staan er krap voor maar er is geen crisis. De problemen die op de regering afkomen, moet het hoofd geboden worden”, aldus Venetiaan.

Niet verantwoordelijk voor opvolger
Venetiaan zegt dat het niet pijnlijk is voor hem en zijn partij om in de oppositie te zitten. De man die hij vanaf 1980 heeft bestreden, is zijn opvolger geworden. De NPS-voorman vindt dat de coup die gepleegd is in 1980, een verraad is jegens het volk van Suriname, want ondanks tegenstribbelen hadden oppositie en coalitie elkaar gevonden in november 1975. Dat Bouterse president van Suriname is geworden, vindt Venetiaan een verantwoordelijkheid van de Nationale Democratische Partij.

De NPS vindt het geen ramp om na tien jaar regeren in de oppositie te belanden. Dat moet een democratische partij aanvaarden. “Maar het probleem zit hem hierin dat een persoon die zich moet verantwoorden voor de rechter naar voren geschoven is als president”, betoogt Venetiaan. Hij merkt op dat Suriname op eigen kracht economische stabiliteit en groei heeft bereikt. “Er is eerbied in de regio en bij de internationale gemeenschap hierover. Door de keuze van de nieuwe president is er regionaal en internationaal onzekerheid ontstaan”, meent de politicus. Dat vindt Venetiaan pijnlijk en niet dat hij moet aanzien dat het Bouterse is die namens Suriname de Verenigde Naties zal toespreken zaterdag.

NPS-voorzitter tevens ex-president: "Ik voel mij niet verantwoordelijk voor dat Desi Bouterse president van Suriname is geworden." (Foto: Wanita Ramnath)
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May