Vervalste Sishado sauzen worden uit de schappen gehaald
22 Sep 2010, 18:30
foto


De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel en Industrie heeft een grootschalige vervalsing ontdekt van Sishado sauzen. De vervalsers zijn buitenlanders die met behulp van Surinamers het product hebben nagemaakt, voorzien van vervalste labels en aangeboden aan verschillende supermarkten.
Dit levert een economisch delict op, terwijl er ook sprake is van misdaad en het mogelijk in gevaar brengen van de volksgezondheid. De vervalste sauzen worden uit de schappen gehaald.

De vervalsers zijn ondergedoken of gevlucht. Zij riskeren alleen voor het economisch delict al een gevangenisstraf van vijf jaar. De ECD, heeft een grote partij van het vervalste product in beslag genomen en voert een actie uit waarbij nog meer handelszaken worden bezocht waar het spul wordt verkocht. “We gaan alles vernietigen”, zegt August Wiebers hoofd van de ECD.

Winkeliers deden mee
De producent van de originele Sishado saus is het familiebedrijf ‘Gom Food Industries NV’. Directeur Kenneth van Gom ontkent niet dat winkeliers opzettelijk en tegen beter weten in het aangeboden vervalste product hebben opgekocht om door te verkopen. “Wij hebben maar één leverancier en dat is de firma Fernandes. Winkeliers hebben het vervalste product opgekocht tegen een veel lagere prijs dan het originele product wordt verkocht”, zegt Van Gom.

Onderdirecteur Dirk Heave van het ministerie van Handel en Industrie zegt dat dit een ernstige overtreding is. Hij laat meteen een oproep uitgaan naar het bedrijfsleven. “Wie het vervalste product in de schappen heeft doet er goed aan het meteen aan te geven bij de ECD. Het wordt opgehaald en vernietigd”, zegt hij.

Van Gom zegt dat ongeveer twee weken terug het bedrijf werd geconfronteerd met klanten die hun beklag deden over de smaak en vreemde geur van het product. Ook de verpakking (label) zag er vreemd uit. “Vanaf toen hebben we de zaak in de gaten gehouden, totdat we het bewijs in handen kregen. We hebben er meteen werk van gemaakt de autoriteiten in te schakelen. Heave zegt dat er nog geen verdachten zijn aangehouden, maar dat de ECD en de politie de daders op het spoor zijn.

De in beslag genomen Shishado sauzen
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October