Lerarenonderwijs LIO: een belangrijke vernieuwing
21 Feb 2015, 04:00
foto


Bij de overgang van het moA naar het bachelor systeem is door de docenten van de sectie Nederlands besloten om de LIO-stage nieuwe stijl in het vierde jaar van de bachelor te implementeren. De sectie is hierbij de eerste opleiding van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) die de LIO invoert. Dit betekent dat de studenten 3 maanden stage lopen op de school waaraan ze verbonden zijn. Het programma houdt in dat de LIO (Leerkracht In Opleiding) een project schrijft en uitvoert, na intensief action research.

Deze stage is anders dan de verdiepingsstage, die voornamelijk op het ontwikkelen van competenties op micro(klassen)-niveau gericht is, dus het lesgeven. Bij de LIO is het de bedoeling dat de student zijn/haar competenties ontwikkelt op meso- en macroniveau, binnen de gehele school of naar de samenleving toe. In de periode oktober-februari hebben de studenten hun project uitgevoerd en de eerste kandidaat, Fariel Moenne, zal haar ervaringen delen met het publiek vandaag, op Havo I.

Normaliter leren de studenten van Havo-1 in het eerste kwartaal werken met het programma Word. Dit gebeurt met behulp van teksten en opdrachten. Vanwege de LIO is er anders gewerkt. Zo is simultaan met het programma Word ook PowerPoint behandeld. Verder moesten de studenten door middel van vragen informatie zoeken op het internet en dit weergeven in de programma's Word en PowerPoint. Op deze manier hebben de studenten gewerkt aan opdrachten over Cynthia Mc Leod en Edgar Cairo.

Ook was er een opdracht over 'Sams portret' van Ismene Krisnadath. Hier mochten de studenten onder andere de auteur en de hoofdpersoon 'interviewen'. Uit het boek ‘Lesi Bakru’ hebben ze aan de hand van een tekst vragen beantwoord die een voorbereiding zijn op het mondelinge examen in het derde kwartaal. Ook bij de onderdelen Stijl en Functioneel Schrijven is ICT gebruikt als hulpmiddel. De studenten mochten online oefenen met stijlfiguren en een briefopdracht is getikt op de computer.

Op mesoniveau heeft Moenne contact gemaakt met de collega's van zusterscholen met het doel om gezamenlijk te komen tot een uniform curriculum voor ICT-onderwijs. Als gevolg hiervan is er een intersectievergadering gehouden en de aanwezige leden hebben de leerstofonderdelen die behandeld zullen worden in het schooljaar 2014-2015 bepaald. Om de LIO-stage te finaliseren op macroniveau is er een brief geschreven aan de directeur van Onderwijs, Robert Peneux, waarin gevraagd wordt om een commissie samen te stellen die het curriculum voor de havoscholen uitschrijft. Helaas heeft dit gedeelte nog geen voortgang gehad.
De sectie Nederlands van het IOL verwacht dat de aankomende leerkrachten bredere beroepscompetenties ontwikkelen en dat de projecten die ze uitvoeren op grotere schaal positief zullen bijdragen aan de vernieuwingen binnen het onderwijs.

Hilde Neus
Opleidingscoördinator Nederlands (IOL)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May