Kaloti Suriname, grote meerwaarde goudsector
20 Feb 2015, 12:46
foto
Suriname Kaloti Mint House te Zanderij. (Foto: René Gompers)


Suriname Kaloti Mint House (SKMH) heeft zojuist zijn deuren geopend, te Zanderij, in het district Para. Het bedrijf gaat goud leveren van de hoogste kwaliteit. Hiermee doet het gerenommeerde goudbedrijf uit Dubai via Suriname zijn intrede in de regio. De opening werd verricht door Munir Al Kaloti, de president en oprichter van Kaloti Precious Metals en vicepresident Robert Ameerali. President Desi Bouterse was niet aanwezig wegens andere verplichtingen. Het eerste stuk gezuiverd goud is vanmorgen, vóór de opening, aan Bouterse overhandigd.

Suriname was niet het meest voor de hand liggende keus voor Kaloti om zich hier te vestigen, haalde Sigmund Proeve, de CEO van De Surinaamsche Bank (DSB), aan. "Met inzet van governor Hoefdraad is het toch Suriname geworden. Daar ben ik trots op. Dit bedrijf haalt de hoogste standaarden in de goudsector. Daarbij is Dubai een monetair centrum, dat makkelijk met de grootsten in de wereld meespeelt", deelde Proeve mee. "Het is een eer als land om met de activiteiten van dit land mee te doen."

Met de opzet van de goudraffinaderij is er nieuwe kennis en technologie naar binnengehaald, zei Winston Wilson, vertegenwoordiger van SKMH in Suriname. Het personeel is intens getraind in Dubai. "Dit bedrijf werkt met 'state of the art' apparatuur, de modernste technieken en heeft verschillende certificaten op zak. Aangezien dit het eerste goudzuiveringsbedrijf is in Suriname en de regio, was de kennis en kunde uit Dubai essentieel. De kennis en kunde hebben we nu zelf in huis."

Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, voorziet extra inkomsten voor het land. "Suriname exporteert veertig ton goud per jaar. De hoeveelheid zal weliswaar hetzelfde blijven, maar met de komst van het mint house zal de waarde van het goud toenemen." Kaloti beaamde dat de toekomst er goed uitziet voor zijn bedrijf en de Surinaamse overheid. Het bedrijf, wanneer het op volle toeren draait, zal 60 ton goud kunnen verwerken. "Er is niet een goudraffinaderij gelijk aan Kaloti in Zuid-Amerika".

"Het is niet in woorden uit te drukken hoe belangrijk dit is", merkte Ameerali op. "Hiermee wordt een nieuwe bron van inkomsten aangeboord. Dit is ook het bewijs dat het investeringsklimaat aantrekkelijk is voor internationaal zaken doen". Het mint house brengt Suriname in een betere concurrentiepositie."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May