Honderdduizenden eisen recht voor Alberto Nisman
19 Feb 2015, 17:00
foto
In een stil protest hebben honderdduizenden recht geëist voor officier van justitie, Alberto Nisman. (Foto: Reuters)


De barre weersomstandigheden hebben honderdduizenden er niet van weerhouden de straten van Buenos Aires op te gaan in een stil protest ter nagedachtenis van de dood van officier van justitie, Alberto Nisman. Federale aanklagers hadden opgeroepen tot de mars waaraan de familie van Nisman en politici van de oppositie hebben meegelopen.Ze eisen een volledig onderzoek naar de dood van hun collega. Nisman is op 18 januari dood aangetroffen in zijn woning met een vuistvuurwapen naast zich.

De demonstranten hebben de stortregens getrotseerd om rechtvaardigheid te eisen voor Nisman die bezig was met een onderzoek naar de dodelijkste terroristische aanslag in Argentinië. Hij onderzocht de bomaanslag op het Joodse centrum Amia in 1994.

Federale rechter Sandra Arroyo Salgado, de ex-vrouw van Nisman en hun twee dochters hebben meegelopen in de demonstratie die bijna twee uur duurde. Vergelijkbare protesten hebben ook plaatsgevonden in het hele land. Argentijnen woonachtig in Spanje, Frankrijk, Israël en andere landen hadden zich ook verzameld om recht te eisen voor Nisman.

Vermeende rol
Functionarissen hebben de mars betiteld als een politieke zet om de regering te verzwakken. Nisman is gevonden met een schotwond in het hoofd en een pistool lag naast hem. Dagen eerder had hij een 300-pagina’s tellend rapport gepubliceerd. In het document beschuldigde hij president Cristina Fernandez de Kirchner en minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, ervan dat zij de vermeende rol van Iran bij de bombardementen beschermden.

Zijn lichaam werd gevonden enkele uren voordat hij voor een congrescommissie moest verschijnen om meer details van zijn beweringen te presenteren. Het nieuws van zijn dood en het moment waarop dat heeft plaatsgevonden, hebben geleid tot speculaties dat de overheid een rol kan hebben gespeeld bij Nisman’s dood. De overheid heeft beide beschuldigingen ten stelligste ontkend.

President Fernandez heeft na de dood van Nisman gezegd dat oneerlijke agenten van de inlichtingendienst de officier onjuiste informatie hadden gegeven om haar regering te destabiliseren. Ze zei ook dat ze ervan overtuigd was dat Nisman niet zelf uit het leven was gestapt. Dagen later kondigde ze het plan aan om de Argentijnse inlichtingendienst SI te ontmantelen.

Critici vinden dat die handeling erop gericht was om de aandacht van Nisman’s dood af te leiden. Het staatshoofd heeft verklaard dat ze niet zal buigen voor interne of externe druk en dat ze in functie blijft tot december als haar termijn verstrijkt. “Deze regering zal niet iedereen in staat stellen ons zijn regels op te leggen,” zei ze in een televisietoespraak. In oktober worden nieuwe verkiezingen gehouden in Argentinië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May