Minister Leilis wil 90% opkomst op 25 mei
14 Feb 2015, 01:00
foto
Een kiesgerechtigde controleert haar gegevens bij VCB.


Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken wil bij deze verkiezing een opkomst van 85 tot 90%. Vijf jaar geleden is 75% van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. Er zal alles aan gedaan worden om zo veel mogelijk oproepingskaarten te verdelen. De kiezers hebben tot 15 maart (video) de gelegenheid om hun gegevens te controleren. Op de kiezerslijst staan 350.000 mensen.

Leilis zei bij het officiële startsein bij de ter inzagelegging van de kiezerslijst in een mobiele unit bij de Volks Credietbank (VCB) dat zo veel mogelijk kiezers op de been zullen worden gebracht. Landelijk kunnen kiezers op diverse locaties hun gegevens controleren. Fouten die er zijn, kunnen dan nog gecorrigeerd worden.

Voordat de inzage werd gestart heeft bestuursambtenaar Lloyd Darson enkele NDP-vlaggen van de plek verwijderd. Dit gebeurde onder protest van enkele NDP-aanhangers. Zij toonden later begrip voor het verwijderen van de vlaggen. “Er is hier een ‘stand’ waar mensen hun gegevens kunnen natrekken. Het is niet zo leuk als er vlaggen hier hangen. Wij zijn niet bezig met propaganda maken”, legt Darson uit.

De organisatoren van de verkiezingen hebben sinds vorig jaar september de stemgerechtigden in de gelegenheid gesteld om hun informatie na te trekken. De opkomst is tot nu toe goed geweest. “Deze inzage is wettelijk en tegelijk de eerste activiteit op de verkiezingskalender” benadrukt Leilis.

De Wettelijke Inzage is de derde en laatste kans voor de kiezers om de persoonsgegevens na te trekken. “Mijn gegevens zijn in orde. Ik kan dus gaan stemmen op 25 mei”, geeft Leilis aan. “Ik stem in ieder geval op een partij die vooruitgang wil brengen voor ons land.” Een groot deel van geïnterviewden gaat zijn stem uitbrengen op de paarse partij. Enkelen ‘zweven’ nog en anderen zijn resoluut over ‘niet stemmen’. “Geen hoop in ze” en “politiek is vies”, zijn enkele antwoorden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May