Belfort gooit agenda Simons in de war
12 Feb 2015, 18:00
foto
Minister Edward Belfort


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft meer tijd nodig om de vele voorstellen die gedaan zijn bij de integrale behandeling van het Wetboek van Strafrecht te verwerken en een antwoord op te geven. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had graag deze ontwerpwet vrijdag willen afronden. Ook na een schorsing om af te stemmen met de bewindsman, is het niet gelukt om morgen te beginnen met de beantwoording. De vergadering is tot een nog te bepalen datum uitgesteld.

Verschillende assembleeleden hebben voorgesteld om vooral bij zedendelicten met strafverzwaring te komen. Vooral als het gaat om minderjarige kinderen. In de ontwerpwet staat dat de straf kan worden afgekocht. Oppositie en coalitie zijn er eensgezind over dat mensen in de gevangenis moeten. Assembleelid Carl Breeveld (DOE) bleef lang stil staan bij deze kwestie, gisteren. Ook vandaag vielen diverse assembleeleden hierover. Wat Asiskumar Gajadien (VHP) betreft, mogen verkrachters van kinderen zelfs medisch gecastreerd worden.

Assembleelid Hesdy Pigot (NPS) vroeg ook strafverzwaring voor mensen die onder invloed van alcohol ernstige verkeersovertredingen begaan. Ook in de sport komt het steeds meer voor dat ernstige lichamelijke letsels worden toegebracht aan sporters. Hij vroeg extra aandacht van de minister hiervoor.

De doodstraf is ook door diverse leden onder de aandacht gebracht. De leden zijn het met elkaar over eens dat de doodstraf moet worden geschrapt. Mahinder Jogi en Chan Santokhi van de VHP zeiden dat religieuze groepen betrokken moeten worden bij dit vraagstuk, waardoor een bredere maatschappelijke draagvlak ervoor is. Simons haalde aan dat religieuze leiders welkom zijn om hun mening te geven. Dat kan schriftelijk, maar ze kunnen ook contact maken met de griffie.

Santokhi benadrukte dat in de wet moet worden aangegeven wanneer een gedetineerde niet in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Personen die ernstige delicten hebben gepleegd, mogen niet op basis hiervan in vrijheid gesteld worden. Hij noemde onder andere zedenmisdrijven, moord, terroristische aanslagen, mensenhandel. Nu wordt het overgelaten aan een willekeurige minister om te bepalen wie in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Volgens Santokhi belanden de meeste van deze personen weer in de gevangenis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May