Gajadien: Samenleving dupe van onregelmatigheden EBS
11 Feb 2015, 02:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat de samenleving de dupe wordt van enorme onregelmatigheden die zouden plaatsvinden bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De parlementariër zegt dat hij diverse malen informatie heeft gevraagd aan president Desi Bouterse, maar er gebeurt niks.


Vorig jaar is de EBS ertoe overgegaan om alle aansluitingskosten drastisch te verhogen en dit jaar nog de verbruikskosten voor bepaalde categorie van klanten. Het bedrijf is doorgelicht, maar het rapport is niet naar het parlement gestuurd, zegt Gajadien. "De president heeft nooit willen ingrijpen. De toenmalige directeur Kenneth Vaseur werd met een gouden handdruk naar huis gestuurd", stelt Gajadien. Hij merkt op dat zijn vervanger, Willy Duiker, ook deel uitmaakte van dezelfde directie. Hij gaat volgens Gajadien op een ergere wijze door.

Bedrijven die gelieerd waren aan de toenmalige directeur voerden ook werkzaamheden uit voor EBS, waarbij er sprake was van conflict of interest. Het assembleelid is blij dat zijn collega Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) de procureur-generaal gevraagd heeft om een onderzoek in te stellen naar 'mega fraude zaken'. Er worden volgens Gajadien materialen zonder aanbesteding voor miljoenen US$ duurder ingekocht. EBS betaalt voor bijvoorbeeld een ETI C32A Breaker €26,33 terwijl eerder betaald werd €6,35, dus meer dan 400% duurder. Verder wordt voor een meszekering 630 Amp €79,06 neergeteld, terwijl eerder betaald werd €5,40, dus meer dan 1400% duurder. Deze totale bedragen worden enorm hoog aangezien het om grote hoeveelheden gaat. Tevens is voor miljoenen apparatuur besteld en betaald, welke nooit geleverd is geworden.

Gajadien benadrukt dat het leveringscontract van NV AMPS op de helling is gekomen door fouten die gemaakt zijn. Het gaat om een contract op basis van een leningsovereenkomst met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Dit bedrijf staat ook ingeschreven aan de J.A.Pengelstraat 129, op welk adres het bedrijf van Duiker, Glins Suriname N.V., geregistreerd staat.
Gajadien stelt dat als de situatie weer heet genoeg gaat worden, de huidige directeur Duiker ook met een gouden handdruk naar huis gestuurd zal worden zoals Vasseur. Gajadien blijft stellen dat deze president een corruptie faciliterend beleid voert.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May