Minister Rusland: Asycuda-systeem heeft wettelijke basis
11 Feb 2015, 01:00
foto


Het Asycuda systeem dat in 1995 reeds in werk was gesteld, is vernieuwd en vanaf 1 februari weer operationeel. Volgens een oud-douanier zou het Asycuda World System geen wettelijke basis hebben en dus stopgezet moeten worden totdat de regelgeving in orde is. Minister Andy Rusland van Financiën, om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het Asycuda systeem reeds eerder operationeel was. Bij staatsbesluit zijn ook de wijzigingen die nodig waren, aangebracht.

Vernomen wordt dat een kleine groep douaniers en inklaarders geklaagd heeft dat het systeem niet optimaal zou werken. De bewindsman zegt dat er altijd kinderziektes zijn bij alle nieuwe systemen die ingevoerd worden. De leiding van de douane is intensief bezig met het monitoren van het systeem en zal binnenkort aangeven hoe het systeem in de praktijk heeft gewerkt.

In de beschikking die op 26 januari is gepubliceerd, staat dat de regering besloten heeft om een modern automatiseringssysteem in te voeren bij de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen dat voldoet aan de douane-eisen en internationale standaarden. Het Asycuda World Systeem is een moderne versie van het sterk verouderd systeem dat de douane gebruikte. Het vernieuwde systeem stelt de douane in staat om voor de handel de meeste administratieve handelingen bij de aangifte van goederen via internet af te handelen. De efficiëntie en effectieve controle op de aangifte en afhandeling van goederen, naleving van de douaneprocedures en formaliteiten, kunnen nu vereenvoudigd en transparant plaatsvinden. De aangifte van goederen kan nu elektronisch geschieden.
pdf-icon.gif asucyda_world.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May