210 personen hebben eerste week valuta gekocht bij CBvS
09 Feb 2015, 20:00
foto


210 personen hebben in de eerste week van rechtstreekse valuta-interventie via de Centrale Bank van Suriname (CBvS), vreemde valuta kunnen kopen. Er is US$ 44.500 en €14.500 verkocht. De meeste mensen hadden het geld nodig voor huishuur, gevolgd door reisdeviezen en verzekeringen. Velen hadden ook dollars en euro's nodig voor de aflossing van de autofinanciering. "Zichtbaar tevreden hebben de mensen hun zaken kunnen uitvoeren en het geheel had een rustig en ordelijk verloop", rapporteert de CBvS.


De CBvS opende de vorige week een loket voor kleine kasverhandelingen in US-dollar en euro. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om maximaal US$ 300 of € 300 te kopen met overleg van legitimatie en opgave van het doel. Deze maatregel is ter ondersteuning van de stabiliteit op de valutamarkt, en het vergroten van het aanbod van contante US-dollars en euro's. De CBvS zegt zo de kleine klant tegemoet te komen. Het gaat om personen die deviezen nodig hebben voor huishuur, creditcard betalingen, steun aan studerende kinderen in het buitenland, en diverse andere betalingen. Deze kleine bedragen kunnen een zekere nood verlichten. De CBvS zegt zo de consument tegemoet te treden en vermindert tegelijk ook de druk op de banken en cambio’s.

Benadrukt wordt dat het gaat om dekken van kleine noden van het dagelijkse leven, maar dat oppotten en speculatie absoluut vermeden moeten worden. Goed geldgebruik, het plannen van consumptie en besparingen van gezinnen als onderdeel van financiële educatie blijven belangrijke thema’s voor de CBvS. Het gaat om de ondersteuning van valutaverwisselingen die geen speculatieve motieven herbergen, maar via de officiële kanalen worden afgewikkeld met een stabiliserend effect op de economie.

De eerste week is zeer succesvol verlopen, deelt de CBvS mee.
Sommige mensen konden niet direct geholpen worden omdat zij de nodige documenten niet bij zich hadden. Meegebracht moeten worden de identificatie van personen en documenten die het doel van de valutabesteding duidelijk weergeven. Het loket is dagelijks geopend van 8 tot 12 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May