271 grondbeschikkingen uitgereikt in Marowijne
09 Feb 2015, 04:00
foto
Minister Steven Relyveld overhandigt de documenten aan een aanvrager in Albina. (Foto: RGB)


Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft 271 grondbeschikkingen uitgereikt aan burgers van Moengo en Albina. Het overgrote deel was toewijzingsbeschikkingen. Dit houdt in dat de eigenaren slechts naar het M.I.Glis-kantoor moeten om hun beschikking te registreren. De rest van de beschikkingen waren bereidverklaringen.

Eerder zijn de districten Wanica, Nickerie, Para, Saramacca, Sipaliwini en Commewijne aan de beurt geweest. RGB zegt landelijk de achterstand op gronduitgiften in te lopen. Minister Steven Relyveld zegt dat hij bereid is het aangevraagde stuk grond aan de aanvrager te geven. Wie een bereidsverklaring heeft ontvangen, moet de verdere procedure volgen voor een definitieve toewijzing.

De minister legde de Albinezen en Moengonezen uit hoe belangrijk grondpapieren zijn. Grond zorgt voor een status, zekerheid en ontwikkeling. Wonen op een terrein zonder rechtszekerheid brengt geen ontwikkeling met zich mee zei Relyveld. “Je kan niet naar de bank stappen om zaken te doen, zei Patrick van Genderen, voorzitter van Albina Sportbond die ook de documenten mocht ontvangen voor de sportbond. Hij is blij dat op deze manier sport wordt gestimuleerd.

De minister merkte op dat de aanvragen voor de afgegeven beschikkingen langer dan tien jaren gedaan zijn. Hij haalde aan dat ondanks de duizenden aanvragen die reeds zijn afgehandeld en zijn afgegeven in geheel Suriname, RGB nog steeds bezig is de achterstanden in te lopen.
“Grond is uw recht en het is mijn plicht u uit te leggen hoe daarmee om te gaan zodat u het niet kwijt raakt”, zei Relyveld de minister van RGB.
De districtscommissaris van Marowijne, Theodorus Sondrojoe en de assembleeleden Marinus Bee (ABOP) en Ramses Karoejamarie (NDP) waren ook aanwezig.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May