VS ambassade houdt democratie film festival
07 Feb 2015, 13:00
foto
Een bezoeker van het filmfestival tekent het receptieboekje. Links de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Amerikaanse ambassadeur Jay Anania heeft vrijdagavond het ‘Democratie film festival’ geopend in de Eddy Wessels gehoorzaal. Het festivalthema 'Democratie is gelijk aan Actieve Participatie' benadrukt dat democratie een gezamenlijke inspanning is van gekozen leiders en actieve maatschappelijk betrokken burgers.

Anania merkt op dat voor sommigen, de democratie alleen uit 'stemmen' bestaat. “Natuurlijk zijn vrije en eerlijke verkiezingen een cruciaal element in een democratische samenleving, maar je taak als burger eindigt niet bij het verlaten van het stemhokje”, stelt de diplomaat.

Volgens de ambassadeur moeten burgers en hun leiders constant met elkaar in dialoog zijn om de wensen van het volk te begrijpen en uit te voeren. “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”, citeert Anania de in 1963 vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy. “Ik weet dat in Suriname de weg naar democratie niet altijd even gemakkelijk is geweest, maar ik weet zeker dat iedereen een bijzondere Surinamer kent die zich heeft opgeofferd voor een betere natie. Ik hoop dat ze een blijvende inspiratie zullen zijn voor deze samenleving.”

In teken van verkiezingen
Het festivalthema staat in het teken van de Surinaamse verkiezingen. Anania vergelijkt de frequentie van verkiezingen tussen Suriname en Amerika. “In Suriname gaat men één keer in de vijf jaar naar de stembus, terwijl in mijn land het iedere twee jaar gebeurt. Amerika heeft een lange democratische geschiedenis, we hebben veel uitdagingen en zware beproevingen gehad. De films die wij vertonen, belichten enkele van deze uitdagingen, maar benadrukken ook de moed en vastberadenheid van individuele Amerikanen en hun leiders die zich hebben opgeofferd om de idealen te realiseren.”

Dit het derde filmfestival dat de ambassade organiseert in Suriname. In de ochtenduren worden de films vertoond aan VOJ en VOS scholen. Ingrid Hill, Public Diplomacy Assistant, zegt dat sommige scholen bewust kiezen voor een bepaalde film. Vakdocenten koppelen een schoolopdracht aan de film. Voorafgaand aan de vertoning houden ambassade medewerkers een korte inleiding over democratie en actieve participatie. In de maand februari zijn er acht filmdagen in Paramaribo en één in Nickerie. De verwachting is dat 3900 scholieren in Paramaribo en 300 in Nickerie het festival zullen bezoeken.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May