Unesco/NAS-workshop over behoud erfgoed achter de rug
07 Feb 2015, 04:00
foto
Deelnemers aan de Unesco/NAS-workshop. (Foto: Biza)


Elizabeth Watson, Unesco deskundige op het gebied van de ‘Memory of the World programme’, heeft een drukke agenda afgehandeld bij haar bezoek aan Suriname. Naast het openen van de workshop ‘Memory of the World Program for Documentary Heritage’, over in standhouden van nationaal en internationaal erfgoed, heeft zij bezoeken gebracht aan de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin en aan minister Edmund Leilis van Binnenlandse zaken.

Aan de workshop op 4 en 5 februari, namen onder meer de volgende instellingen mee die zich bezighouden met documentatie van erfgoed: het Surinaams Museum, het R.K. Bisdom archief, het archief van de EBGS, Cultuurstudies, de Bibliotheek van de Universiteit van Suriname en het Directoraat Cultuur. De organisatie lag in handen van de Nationale Unesco Commissie Suriname (NUCS) in samenwerking met het Nationaal Archief Suriname (NAS).

Watson kreeg als speciale opdracht mee om diverse Caribische landen aan te doen waaronder St. Maarten, Anguilla, Trinidad & Tobago, Barbados en Suriname. De doelstellingen van de workshop zijn onder andere om de documentair erfgoedinstellingen bewust te maken van het programma van de Unesco Memory of the World Program en het identificeren van erfgoed dat in aanmerking zou kunnen komen voor een nominatie op het Internationaal- , Regionaal- , en Nationaal register van de Memory of the World Program. Voorts wordt tijdens de workshop ook gewerkt aan de nominatieformulieren, zegt de voorlichting van Cultuur.

Watson vroeg Adhin aandacht voor de installatie van een Nationaal Comité van de Memory of the World Program in Suriname. Dit comité kan belast worden met de beoordeling van nominaties, alvorens zij ingediend worden. Bij het bezoek aan Leilis, dankte Watson hem voor de ondersteuning die het ministerie steeds heeft geboden aan de Nationale Archivaris, die tevens de vice voorzitter is van de Unesco Memory of the world Program for the Latin American Region and the Caribbean (Mowlac).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May