Onvermogenden blij met pasje Basiszorgverzekering
06 Feb 2015, 04:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons overhandigt een verzekeringspasje aan een geregistreerde. Vicepresident Robert Ameerali is duidelijk gelukkig met deze handeling. (Foto: Raoul Lith)


De eerste pasjes van de Nationale Basiszorgverzekering zijn verstrekt aan een groep personen die zich vorig jaar heeft geregistreerd bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Op 47 wijkkantoren in de districten Commewijne, Paramaribo, Wanica, Saramacca, Para en Nickerie heeft de registratie plaatsgevonden. “In deze zes districten hebben 43.701 rechthebbenden zich geregistreerd”, deelde minister Alice Amafo donderdag mee bij de uitreiking van de pasjes in het KKF-gebouw.

Met de inwerkingtreding van de wet Basiszorgverzekering op 9 oktober vorig jaar, moeten alle ingezetenen verplicht verzekerd zijn. Volgens vicepresident (vp) Robert Ameerali gaat de gezondheidszorg totaal getransformeerd worden. “Unu e kisi wan verzekeringskarta, wo kisi wan pas”. De vp hield aanwezigen voor dat zij nu een andere medicus kunnen kiezen als hun RGD-arts hen niet wenst te behandelen. Ameerali haalde aan dat er geen onderscheid meer te zien is in de verschillende pasjes. Het doel hiervan is om iedereen een gelijkwaardige behandeling te bieden. ”Datra no kan sabi if yu na poti man of gudu sma. Yu ab a sref karta lek ala sma san ey go na datra”, merkte Ameerali op. Hij zei dat de mensen niet meer als laatste in de rij moeten staan maar hun beurt moeten volgen.

Voor de groep mensen die in het bezit was van een on- of minvermogenkaart, was het een ware opluchting. Amafo geeft aan dat volgens de wet de overheid de premie van sommige groepen geheel of gedeeltelijk zal subsidiëren. Op basis hiervan heeft de screening van deze groep plaatsgevonden.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons maakte duidelijk dat deze wet niet mogelijk zou zijn gekomen zonder het parlement. “Jullie zouden niet hier zitten als De Nationale Assemblee niet had doorgetrokken. Die wet wordt door de regering gestuurd en wij als volksvertegenwoordigers werken het helemaal uit”, legde Simons uit. Er zijn heel wat wijzigingen doorgevoerd door De Nationale Assemblee.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May