Inkomsten uit toerisme in CSNR kunnen verdubbelen
04 Feb 2015, 10:00
foto
Hoofdgebouw op Fungu eiland, nabij Raleigh Vallen in het CSNR. (Foto: CSNR)


De particuliere sector en de lokale gemeenschap kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan herstel van het toerisme in het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR). Dit gebied biedt enorme potenties voor eco-toerisme en de Surinaamse economie. Volgens Conservation International Suriname (CIS) blijkt uit verschillende studies, dat met de komst van een publiek-privaat samenwerkingsmodel, de regering van Suriname haar jaarlijkse netto-inkomsten uit het toerisme in het CSNR (minimaal) kan verdubbelen.


De organisatie nodigt Surinaamse stakeholders in het toerisme uit om 6 februari van gedachten te wisselen over de mogelijkheden voor duurzaam toerisme in het CSNR. Eduardo Nycander, oprichter en president van de Rainforest Expedition, een onderneming voor eco-toerisme in Peru, zal een van de sprekers zijn. Nycander ziet kansen voor private partijen ten aanzien van een duurzame verbetering en uitbreiding van de huidige faciliteiten gelegen in het meest ongerepte en wereldwijd belangrijke natuurgebied van Suriname. Hij is ook bereid om zijn netwerk met potentiële investeerders in te zetten.

De Surinaamse regering heeft in 1998 met de steun van o.a. Conservation International 10% van Surinames landoppervlak benoemd tot het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR). Het CSNR stond twee jaar later op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierna tekenden partijen een intentieverklaring om een trustfonds te ontwikkelen om het beheer en het behoud van de beschermde gebieden te financieren en werden er fondsen geworven voor de planning, het ontwerp en de ontwikkeling van de toeristische voorzieningen op Fungu Island in de Raleighvallen-regio van het CSNR. Het project was gericht op 'het creëren van kansen voor de toeristische sector, in het bijzonder gericht op de particuliere sector en op de gemeenschap gebaseerde participatie’, die positieve effecten voor de Surinaamse economie zouden hebben.

Investeren in het verbeteren van de bestaande toeristische voorzieningen en het toeristisch product zal cruciaal zijn, zegt het CSNR. Er wordt geschat dat een ‘op locatie’ investering van minimaal ongeveer US$ 800.000 nodig is om ervoor te zorgen dat het toeristisch product in het CSNR ‘exportklaar’ is en voldoet aan de verwachtingen van de inkomende en uitgaande touroperators. In deze investering zijn de kosten voor de benodigde capaciteitsversterking en de promotie niet meegenomen, zegt de organisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May