Orthopeden AZP in actie; medische staf houdt alv
03 Feb 2015, 00:00
foto


Orthopeden van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn in actie. Zij willen verhoging van tarieven, die jaren niet zijn aangepast. Voor dinsdagmorgen is er een algemene ledenvergadering (alv) van de medische staf uitgeschreven waarin andere actiemodellen en strategieën besproken zullen worden. Orthopeden zeggen aan Starnieuws dat over de tariefsverhoging brieven geschreven zijn aan de directie, maar tot nu toe is er niks bereikt. Algemeen directeur Antoine Brahim om commentaar gevraagd, zegt dat tariefsverhoging nu niet mogelijk is en zeker niet kan worden doorgevoerd voor één afdeling.

Brahim merkt op dat het ziekenhuis in een precaire financiële situatie verkeert en geen commerciële instelling is. Het staatsbedrijf is nog bezig te onderhandelen met verzekeraars over de basiszorgverzekering. "In dit stadium zijn wij niet in staat om tarieven te verhogen, terwijl er niet voldoende middelen zijn", legt Brahim uit. Hij deelt mee dat de orthopeden de directie te kennen hebben gegeven vanaf maandag een dienst te draaien, vergelijkbaar met zondag. Dit houdt in dat alleen acute gevallen behandeld zullen worden. Brahim zegt dat er overleg is geweest met de medische staf van het ziekenhuis.

Er zijn volgens de orthopeden nog meer knelpunten, maar de tarieven zijn momenteel het grootste zorgpunt. Er zijn maandag geen operaties verricht en ook de poliklinieken werden dichtgehouden. De bedoeling is dat dinsdag hetzelfde actiemodel gehanteerd zal worden. Het is niet uitgesloten dat nog meer specialisten van andere disciplines zich achter de actie van hun collega’s scharen. Dit hangt af van wat er tijdens de alv wordt besloten.

Brahim merkt op dat de directie niet zonder meer kan beslissen om de tarieven van de orthopeden te verhogen. Er is hiervoor ook toestemming nodig van de raad van commissarissen. Dan nog is er volgens hem geen ruimte voor verhogingen, aangezien sinds het invoeren van de basiszorgverzekering de situatie er heel anders uitziet. Brahim vindt dat de acties opgeschort dienen te worden, waardoor in alle rust verder gesproken kan worden met het bestuur van de medische staf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May