“De marronvrouw is in opmars”
19 Sep 2010, 09:10
foto


De marronvrouw is in opmars. Marronvrouwen weten dat opleiding belangrijk is om verder op de maatschappelijke ladder te klimmen. “Ook is er een stijgende trend te merken wat betreft de participatie van marronvrouwen in verenigingen en organisaties.” Dit zei waarnemend voorzitter Marron Vrouwen Netwerk (MVN), Justina Eduards, zaterdagavond tijdens een discussie op de SMS-pier. Het thema was: ‘Genderbewustzijn van de marronvrouw binnen de marrongemeenschap. Groeipijnen voor verandering?’ Deze bijeenkomst luidt de viering in van de Dag der Marrons op 10 oktober.

De inleider, Nicolaas Pinas, gaf zijn visie over het onderwerp door een vergelijking te maken tussen de marronvrouw van 1910 en die van 2010. Pinas stelt dat er een verschil is tussen de te verwezenlijken dromen en de carrière van de marronvrouw van nu en die van honderd jaar terug. Dit leidt tot een conflict tussen twee generaties. Aan de ene kant staat de carrièrevrouw en aan de ander kant staan de grootouders, schoonouders en de traditie.

De antropoloog Salomon Emanuels (foto) die deel uitmaakte van het panel, zei dat carrière maken voor de marronvrouw niets nieuws is.”Maar wat volgt daarna, als je je plafond hebt bereikt?”, vroeg hij zich af. Volgens Salomon heeft het carrière maken voor de marronsamenleving consequenties. Een daarvan ontpopt zich bij het kiezen van een partner. De hoogopgeleide vrouw moet dan kiezen voor een lager opgeleide man, met alle consequenties van dien.

Ook het feit dat de verandering in de cultuur ervoor zorgen dat de zuivere bosneger er niet meer zal bestaan is volgens Salomon een punt van zorg. “Vrouwen mogen voortgaan maar de mannen moeten mee, anders is alles krom en scheef”, concludeerde Salomon.
In het panel zaten ook Martina Amoksi, geschiedenisdocent en Marlene Pinas, een genderbewuste marktverkoopster. Zij gaven een uiteenzetting van het wegvallen van de tradities en de consequenties daarvan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May