Studiefinanciering moet helpen met kader ontwikkeling
29 Jan 2015, 10:00
foto
NOB-directeur Wonny Boedhoe en minister Ashwin Adhin tijdens een persconferentie woensdag. (Foto: Raoul Lith)


Meer studenten hebben nu de mogelijkheid om te studeren, dankzij nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs waaronder studiefinanciering voor een brede laag. Onlangs heeft het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling samen met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) het nieuwe staatsbesluit voorbereid, dat de mogelijkheden voor het financieren van studies uitbreidt”, legt minister Ashwin Adhin uit.

In het verleden werden alleen de Bachelors en Masters studies van de universiteit en het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) gefinancierd. Nu komen Surinaamse studenten aan alle HBO en MBO instellingen die geaccrediteerd zijn, in aanmerking voor studiefinanciering. Ook voor studenten die hun opleiding in het buitenland volgen, is deze faciliteit gecreëerd. Deze actie moet volgens de minister helpen om het kader verder te ontwikkeling. Binnenkort wordt de mogelijkheid tot financiering ook met het NATIN besproken.

SRD 61 miljoen in fonds
Volgens Wonny Bhoedoe, directeur van de NOB kunnen studenten in aanmerking komen voor financiering van hun collegegelden alsook een maandelijkse uitkering. In Suriname is de maanduitkering maximaal SRD 875, terwijl het bedrag in het buitenland afhangt van om welk land het gaat. De kosten in Nederland zijn hoger dan bijvoorbeeld op Cuba. Ook studenten die een tussentijdse stage in het buitenland lopen, kunnen in aanmerking komen voor financiering.

Bhoedoe legt uit dat het fonds nu SRD 61 miljoen is en dat studenten een leningovereenkomst tekenen die ze later terug moeten betalen. Prestaties, door het behalen van hoge cijfers, worden beloond door onder andere het kwijtschelden van rente of een deel van de rente. Het leningspercentage is 4% per jaar. Intussen maakten reeds 1500 studenten gebruik van de faciliteiten, van wie al ongeveer 400 zijn afgestudeerd en 170 hun lening al hebben afgelost.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April