Wayne Telgt verruilt journalistiek voor politieke carrière
26 Jan 2015, 14:00
foto
Wayne Telgt was ceremoniemeester op het podium van V7. (Foto: René Gompers)


Wayne Telgt, bekend van 'ABC-Actueel' bij Radio ABC, verlaat de journalistiek voor een politieke carrière als lid van de Nationale Partij Suriname (NPS). Telgt die afgelopen zaterdag ook conferencier was op de massameeting van V7, zegt volledig te begrijpen dat ”je onmogelijk een goede onafhankelijke journalist kan zijn en tegelijkertijd op het podium staat van een politieke partij of partijcombinatie. Ik heb door omstandigheden verzuimd op tijd bekend te maken dat ik de journalistiek vaarwel zeg. Het is een moeilijke beslissing geweest, maar ik heb geleidelijk aan toch een keus moeten maken”.

Reagerend op de ontstane kritiek van collega journalisten, na zijn optreden van zaterdag, zegt Telgt dat hij al geruime tijd zijn ontslag heeft ingediend bij ABC. “Ik heb daarna toch nog wat afleveringen gedaan van ABC-Actueel, omdat er een tekort was aan presentatoren. Het was voor mij én voor de directie van het station een lastige aangelegenheid. De directeur en ik hebben deze kwestie dan ook goed doorgepraat. Telgt zegt dat hij al geruime tijd geen actieve journalistiek bedrijft en zeker niet in die hoedanigheid de persconferentie bezocht.

Over zijn politieke carrière zegt Telgt dat vanuit de NPS er behoorlijk aan hem is getrokken om zijn krachten te geven. Enkele maanden terug was het zelfs een verrassing voor hem toen partijvoorzitter Gregory Rusland hem publiekelijk aankondigde als officiële woordvoerder van de NPS. “Het is geen geheim dat ik NPS'er ben. Ik heb ook een eigen politiek programma via Radio Apintie’, zegt Telgt. Over of hij op de kandidatenlijst komt, wil Telgt nu niet veel kwijt. “Voor nu is het alleen zeker dat ik als een publiekstrekker en woordvoerder functioneer."

Blijft kritisch
Telgt zegt met hetzelfde elan en een kritische houding te zullen fungeren als politicus en woordvoerder. “In mijn politiek programma zeg ik ook niet alleen maar alles wat mijn partij of V7 van me verlangt. Ik vind dat ik een toegevoegde waarde moet hebben. Daarom geef ik in het programma ook mijn visie op vraagstukken zoals het niet aanwezig zijn van de oppositie in het parlement tijdens de behandeling van de sociale wetten.

De keus van Telgt heeft niets te maken met het omkopen van een journalist. "Naast mijn eigen bedrijfje, had ik als journalist een vast inkomen. Het is voor mij een gewaagde en persoonlijke stap omdat dat inkomen wegvalt en ik geen enkel financiële afspraak heb met de politiek". De gewezen journalist heeft in een gesprek met Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, benadrukt volledig achter de zienswijze te staan, dat een actieve participatie binnen de partijpolitiek de betrouwbaarheid van een journalist en het medium waarvoor hij werkt in diskrediet brengt. “Ik wil dan ook duidelijk stellen dat ik mijn voormalige collega’s niet voor het hoofd wil stoten en hen meesleuren in een discussie”, zegt Telgt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May