Muntslag doet laatste poging om uitlevering te voorkomen
21 Jan 2015, 16:00
foto
Edward Quincy Muntslag (Foto: TT Guardian)


Edward Quincy Muntslag, de Surinaamse zakenman, die in de Verenigde Staten wordt gezocht voor cocaïnehandel, heeft een laatste poging gedaan om zijn uitlevering te voorkomen. Deze handeling komt bijna twee weken nadat hoofdrechter Marcia Ayers-Caesar besliste dat Muntslag mag worden uitgeleverd. De uitleveringsprocedure heeft meer dan anderhalf jaar geduurd.

De advocaten van de verdachte, Keith Schotland en Asha Watkins-Montserin, hebben vervolgens een ‘habeas corpus’ exploot naar de hoge raad in Port of Spain gestuurd in de hoop dat de beslissing van Ayers –Caesar wordt herzien. Op basis van het ‘habeas corpus’ principe heeft eenieder die zonder rechterlijke tussenkomst de vrijheid is ontnomen, recht op een spoedig rechterlijk oordeel daarover.

De zaak die gisteren op de rol stond, is kort na aanvang verdaagd om de advocaten van Muntslag de gelegenheid te geven aanvullende documenten in hun claim in te dienen. Rechter Charmaine Pemberton heeft de zaak verdaagd naar volgend week donderdag. De Amerikaanse staat wordt vertegenwoordigd door de advocaten Israël Khan, SC, Jagdeo Singh en het hoofd van de centraal gezag, Netram Kowlessar.

Muntslag is kort na zijn aankomst in Trinidad in augustus 2013 tijdens het winkelen in Trincity Mall gearresteerd. Hij blijft vast in de zwaarbeveiligde gevangenis Arouca. Ayers-Caesar heeft zijn vrijlating op borgtocht in afwachting van zijn juridische aanklacht afgewezen. De VS wil Muntslag samen met Dino Bouterse berechten voor hun aandeel in de samenzwering om tien kilo cocaïne naar het land te smokkelen. Dino kijkt ook aan tegen andere aanklachten van terroristische aard. Hij is kort na Muntslag aangehouden in Panama en inmiddels uitgeleverd aan de VS.

In augustus vorig jaar heeft Dino schuld bekend. Hij wordt geconfronteerd met een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. De rechter in Manhattan beslist volgend maand over zijn lot.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May