SVZ houdt training over rouwverwerking
21 Jan 2015, 18:00
foto
Deelnemers aan de discussieavond in St. Vincentius Ziekenhuis over rouwverwerking bij doodgeboorte.


Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) organiseert van 26 t/m 28 januari de training 'Rouwverwerking bij doodgeboorte'. Deze training is een direct vervolg op de discussieavond van 10 december 2014 over dit onderwerp. Op die discussieavond waren meer dan 60 gezondheidswerkers aanwezig, die allen hebben aangegeven dat er een grote noodzaak is voor trainingen op het gebied van rouwverwerking. In Suriname worden jaarlijks gemiddeld zo’n 200 baby’s levenloos geboren, meldt algemeen directeur Manodj Hindori.

Iedere doodgeboorte brengt grote emoties en verdriet met zich mee bij de vrouw en familie die een baby zijn kwijtgeraakt. De meeste vrouwen blijven nog jarenlang met veel vragen zitten. Maar ook de zorgverleners weten vaak niet goed hoe zij de vrouwen moeten troosten en begeleiden. De zorgverleners worstelen vaak zelf met hun eigen emoties, omdat zij onvoldoende zijn voorbereid op een dergelijke treurige uitkomst van een zwangerschap.

Roep opgepakt
Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft de roep om een training over rouwverwerking bij doodgeboorte opgepakt. Het ziekenhuis zal een driedaags trainingsprogramma bestaande uit drie modules verzorgen. De leerdoelen van de training zijn het vergroten van de algemene kennis over doodgeboorte, het herkennen van de verschillende stadia van rouwverwerking, het verbeteren van de psychologische begeleiding van de vrouw en haar familie en het leren delen van de onderlinge ervaringen van zorgverleners middels intervisiegesprekken. Module 1 omvat algemene informatie over doodgeboorte, module 2 behandelt de psychologische begeleiding bij doodgeboorte en module 3 gaat in op de zorgverleners en doodgeboorte.

De training is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij het proces van zwangerschap en bevalling. Hierbij gaat het met name om verloskundigen, maar ook om gynaecologische verpleegkundigen, polizusters, baliemedewerkers e.d. Daarnaast is de training ook gericht op maatschappelijk werkers, coaches, psychologen en pastoraal medewerkers. De grootte van de deelnemersgroep is beperkt tot 25, om het onderwijs interactief te houden.

Veel belangstelling
De supervisor van de training 'Rouwverwerking bij doodgeboorte' is epidemioloog Ashna Hindori-Mohangoo, wetenschappelijk onderzoeker, verbonden aan de Medische Faculteit van de Universiteit van Suriname. Daarnaast zijn psycholoog Sila Kisoensingh en intervisiecoach Satya Bainathsah verbonden aan de training.

Door de vele aanvragen overweegt het St. Vincentius Ziekenhuis nu al een tweede training in te plannen. De vele aanmeldingen tonen aan dat het onderwerp rouwverwerking bij doodgeboorte erg relevant is. Het ziekenhuis hoopt met deze training een bijdrage te leveren aan het bieden van toegespitste zorg binnen de Surinaamse zorginstellingen die met doodgeboorte te maken hebben.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April