Martelly beëdigt ‘consensus’ regering
21 Jan 2015, 02:00
foto
President Michel Martelly (midden) en premier Evans Paul (rechts) bij de beëdiging van de nieuwe 'consensus' regering. (Foto: AFP)


President Michel Martelly van Haïti heeft twintig ministers en twaalf staatssecretarissen beëdigd in het Nationaal Paleis in de hoofdstad Port-au-Prince. Hij heeft het 'pluralisme' in het nieuwe regeringscentrum geprezen en zei dat naar 'goedvinden' van de oppositie was.

Martelly regeert sinds vorige week dinsdag per decreet nadat het parlement was ontbonden. Oppositieleiders beschuldigen de president ervan dat hij niet in staat is gebleken om een consensusregering te vormen. In het land zijn aanhoudende straatprotesten geweest over het uitblijven van de verkiezingen, die aanvankelijk al een jaar geleden moesten zijn gehouden.

De nieuwe regering wordt geleid door minister-president Evans Paul. Hij is een voormalige burgemeester van Port-au-Prince. Hij heeft als kandidaat meegedaan aan de presidentsverkiezingen van 2006 en kreeg toen 2,5 procent van de stemmen.

Onder de nieuw beëdigde ministers zijn zes leden van het vorige kabinet, inclusief de ministers van Buitenlandse Zaken, Gezondheid en Defensie. De nieuwe regering heeft ook bondgenoten van Martelly op sleutelposities. Zo zit Yves Germain Joseph aan als minister van Planning en is Carel Alexandre de staatssecretaris voor Openbare Veiligheid.

President Martelly is sinds 2011 aan de macht en heeft toegezegd de grondwet niet te zullen veranderen om een tweede termijn aan te zitten. Zijn tegenstanders beschuldigen hem ervan dat hij de huidige crisis gebruikt om zijn eigen kandidaat naar voren te schuiven zodat deze hem bij de verkiezingen later dit jaar opvolgt.
Haïti blijft sterk afhankelijk van de Amerikaanse financiële hulp. Het is het armste land op het westelijk halfrond en is nog steeds bezig zich te herstellen van een verwoestende aardbeving in januari 2010, waarbij grote delen van de hoofdstad werden weggevaagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May