Guyana en Suriname gaan smokkel aanpakken
17 Jan 2015, 06:00
foto
De handelsmissie Guyana-Suriname is geopend door president Donald Ramotar en minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie.


Er wordt serieus nagedacht over het formaliseren van de ‘back track’ route.
Suriname en Guyana gaan de ‘back track’ gezamenlijk moeten aanpakken. De mogelijkheden om de illegale route over de Corantijnrivier te formaliseren, moeten serieus bekeken worden. Dit deelden verschillende sprekers mee bij de opening van de ‘Guyana-Suriname Trade Mission’ in het westelijke buurland. Zij vinden dat er alles aan gedaan moet worden om de smokkel tussen de beide landen tegen te gaan.


De grootse bijeenkomst is donderdag door de president van Guyana, Donald Ramotar, geopend. Suriname is vertegenwoordigd door veertig mannen en vrouwen uit het bedrijfsleven en de overheid. Op deze missie zullen de barrières die ondernemers uit beide landen in de weg staan, in kaart gebracht en opgelost worden. Er is ook een beurs waarop de ondernemers elkaars producten aanprijzen. De handel tussen beide landen is tot nog toe velen malen voordeliger voor Surinaamse handelaren. Een punt van zorg is de ‘back track’ route. “Zolang men daar illegaal handel drijft, gaat de overheid inkomsten derven”, merkt KKF voorzitter Henk Naarendorp op. “We gaan hier uitgebreid over praten.”

De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett, merkt op dat om het grensprobleem op te lossen beide landen simultaan de maatregelen moeten treffen. Zowel in Nickerie als in Skeldon moeten dezelfde regels gaan gelden. Zij deelde mee dat met Suriname nagegaan wordt wanneer de beste tijd is om de plannen uit te voeren. President van de Upper Corentyne Chamber of Commerce, Abraham Subnauth, hoopt dat aan het eind van de conferentie men kan spreken van ‘open grens’ in plaats van ‘back track’ en van ‘vrije handel’ in plaats van smokkelen.

“We zijn het erover eens dat we die route moeten aanpakken”, beaamt Don Tosendjojo, minister van Handel & Industrie. “Maar het moet pijnloos gebeuren. We hebben de basis gelegd om verder te gaan. We moeten ook dingen strakker trekken en niet op z’n beloop laten. Soms maken we afspraken en laten dingen zo fra fra.” Ramotar, haalde aan dat het tijd is om op bepaalde gebieden een eenduidig beleid te voeren. “Op die manier kunnen we de smokkel tegengaan en grotere voordelen halen uit de handel tussen onze landen", benadrukt de Guyanese president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May