Rukhmania opent schaakjaar met Chess960 toernooi
17 Jan 2015, 12:00
foto


Zondag is het schaken geblazen in de ballroom van Het Olympic Center. Het bestuur van de Schaakvereniging Rukhmania houdt dan het Yokohama-Rukhmania Chess 960 toernooi. Volgens Rudie Tjong Tjin Joe, coördinator van het evenement, kunnen er dit jaar maximaal 200 spelers meedoen. “Vorig jaar konden we maar 100 personen accommoderen, maar aangezien er veel meer animo was, hebben we het deelnemersaantal voor dit jaar gesteld op 200”.

Dit jaar zal de vijfde editie van het uniek schaakevenement gehouden worden. In 2009 werd de eerste editie georganiseerd. Het is sinds 2009 een traditie dat de Schaakvereniging Rukhmania het schaakjaar opent. Ruhmania heeft vanaf 2014 de draad weer opgepakt. John Ramdat Tewarie, de kampioen van de vierde editie en tevens bestuurslid van Rukhmania, zal dit jaar weer van de partij zijn om zijn titel te verdedigen.

Chess 960
De schaakvariant Chess960 is geïntroduceerd door oud wereldkampioen Bobby Fischer. De bedoeling van Fischer was om een schaakvariant te creëren waarbij creativiteit en talent belangrijker zouden zijn dan het onthouden en analyseren van openingszetten. Zijn benadering was om een willekeurige beginpositie van de schaakstukken op te stellen waarbij het zinloos zou zijn om nog openingen uit het hoofd te leren. Hierdoor wordt het voordeel van sommige schakers die openingen van buiten kennen, uitgeschakeld. Door de stukken, met uitzondering van de pionnen willekeurig op te stellen zijn er 960 mogelijkheden, vandaar dus de naam “Chess960”.

Volgens de organisatie zijn er al ruim 100 inschrijvingen, maar aangezien veel schaakverenigingen zaterdag hun clubdag hebben, worden er nog inschrijvingen verwacht. Voor de personen die zaterdag nog willen inschrijven wordt er een uitzondering gemaakt. Zondag is inschrijven niet meer mogelijk. Het toernooi start om 10 uur in de ochtend en tegen 16.00 uur zal er aanvang worden gemaakt met de prijsuitreiking.

Vishay Hardwarsing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May