Carl Breeveld betreurt inbreuk op academische vrijheid
15 Jan 2015, 19:00
foto
Assembleelid Carl Breeveld


Ook ik betreur het dat de 'Week van Internationale Betrekkingen' op de universiteit is afgelast. Mij is reeds de vorige week ter ore gekomen dat deze activiteit niet door zou gaan, omdat het politiek gevoelig lag. Wat daarmee bedoeld werd, was mij, noch mijn informanten, duidelijk. Tijdens deze week zouden de onderwerpen Internationale Veiligheid met speciale aandacht voor IS (Islamitische Staat) en Ebola' , 'de bilaterale relatie Suriname/Nederland' , 'de millennium development goals' en 'ontwikkelingssamenwerking' aan de orde komen. Studenten hebben zich enthousiast hierop voorbereid om vervolgens te vernemen dat de activiteit is afgeblazen. Dit motiveert onze studenten niet. Het eigen initiatief wordt niet gehonoreerd. Jammer!

Anno 2015 kan er niet meer op deze wijze gehandeld worden. Studenten aan onze universiteit moeten juist tot betrokkenheid en mondigheid gestimuleerd worden. ADEK is een kennisinstituut waarbij ook competenties moeten worden ontwikkeld. Het debat, de discussie, horen daarbij. Dat leidt tot verdieping.
Vaker hebben wij in het parlement onze stem laten horen over de wijze waarop bepaalde zaken op onze universiteit er aan toe gaan. Accountability schijnt men niet nodig te achten. Ook in deze case is het maximale dat voor het afgelasten van deze activiteit aangegeven wordt: 'politieke gevoeligheid'. Wat is er aan deze kwestie zo politiek gevoelig?

Ik heb via interne kanalen van ons parlement op 8 januari jl gevraagd invloed aan te wenden om deze vreemde beslissing terug te draaien. Dat contact vanuit DNA met verantwoordelijken op ADEK zijn er ook geweest. Ik deed dit om te voorkomen dat onze hoogste onderwijsinstelling opnieuw negatief in de pers zou worden besproken. Helaas zonder resultaat.

Onze president heeft tijdens zijn bezoek aan onze universiteit zeer kordaat
gehandeld toen bleek dat er geen wifi verbindingen op het campusterrein beschikbaar waren. Binnen korte tijd moest dat in orde komen. Dat signaal geeft aan dat hij studenten stimuleert tot verdieping, contact met de wereld en ruim denken over allerlei issues. Het argument 'politiek gevoelig' staat m.i. daarom haaks op dit signaal.

Inmiddels zijn er nog twee andere redenen erbij gekomen voor het niet doorgaan: 1. De veiligheid zou niet gegarandeerd zijn, vanwege deelname van de Franse ambassadeur en de perikelen in Parijs 2. Dat de sprekers niet op tijd waren uitgenodigd. Uit mediaberichten en de uitspraken van de ambassadeurs is duidelijk dat dit een verzonnen reden blijkt te zijn. Wat een tegenstrijdigheden die niet met de studenten werden gecommuniceerd.

Ook al zou de reden voor het afgelasten valide zijn, dan nog dient een universiteitsbestuur helder en goed onderbouwd te communiceren. Aanstaande wetenschappers worden onder meer opgeleid om met juiste argumenten hun standpunten te verdedigen.

Carl Breeveld
Lid van De Nationale Assemblee
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May