Agrarische conferentie moet leiden tot lange termijn visie
15 Jan 2015, 06:00
foto


“We zijn niet arm aan beleid en visie. Het probleem is dat het beleid nooit is gemaakt met de inbreng van de dragers van de sector zelf,” zegt Dayanand Dwarka, voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP. De politieke partij organiseert morgen op haar 66ste jaardag de Agrarische 2030 conferentie samen met de Stichting Agrovision 2030.

Om visie voor de komende twintig jaar te ontwikkelen, moeten we terugblikken, zegt Dwarka. “Mijn hart bloed als ik terugdenk aan de agrarische sector van twintig jaar geleden en zie wat er nu van over is.” Dwarka die al jaren in de agrarische sector zit, ziet een terugval in de totale sector. Uit de conferentie moet een beleidsdocument voor de lange termijn voor deze sector voortvloeien.

Het is de vierde conferentie in de 2030 cyclus van de partij. De eerste, de algemene Vision 2030, was geopend door president Desi Bouterse. Hij heeft ook het slotdocument dat uit deze conferentie was voortgekomen ontvangen. Dwarka benadrukt dat het om nationale vraagstukken gaat, waarbij een nationale aanpak nodig is. Vanaf zijn aantreden als VHP-voorzitter heeft Chandrikapersad Santokhi gesteld dat de partij meer moet zijn dan een politieke partij. Beleidsvraagstukken hebben dan ook een voorname rol in de nieuwe manier van leidinggeven. Met de agrarische sector wordt niet alleen de landbouw bedoeld, maar ook de visserij en veeteeltsector vallen daaronder, verduidelijkt Dwarka.

Hij wijst erop dat we nationale beleidsvraagstukken moeten verheffen boven de partijpolitiek. De mijnbouwsector die nu voor bijna 90 procent bijdraagt aan het nationaal inkomen, is niet onuitputtelijk. Suriname heeft bijna 100 jaar een bauxietindustrie gehad, maar dat is nu aflopend, zegt Dwarka. “Het is de hoogste tijd dat een middellange en lange termijn beleid voor de agrarische sector op de hoogste nationale agenda wordt geplaatst.” Ook met de uitdagingen die de klimaatveranderingen met zich meebrengen, is het voor de sector van cruciaal belang dat eenieder zijn visie bij elkaar brengt voor een nationaal beleid.

De eendaagse conferentie is volgens Dwarka een aanzet. Hij stelt dat het niet hierbij blijft. Het document dat uit deze agrarische conferentie zal voortkomen, zal aan de regering -“ongeacht welke regering”- worden aangeboden. De conferentie in het Lalla Rookh-gebouw omvat presentaties en discussies. De participanten zullen in werkgroepen uiteindelijk het beleidsdocument moeten samenstellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May