Romp AirAsia gelokaliseerd
14 Jan 2015, 10:00
foto
Op de onderwaterfoto's is een gedeelte van de slogan van AirAsia te zien. (Beeld: BBC)


Het hoofdgedeelte van het gecrashte vliegtuig van AirAsia vlucht QZ 8501 is gelokaliseerd en gefotografeerd in de Javazee. De foto’s die genomen zijn door een Singaporese zoekrobot, heeft de Singaporese minister van Defensie op zijn Facebook-pagina geplaatst.

De woorden geschilderd op de zijkant van het wrak bevestigen volgens hem dat het gaat om het toestel van vlucht QZ8501. Het vliegtuig is op 28 december neergestort op weg van Surabaya in Oost-Java naar Singapore met 162 mensen aan boord. Tot nog toe zijn 48 lichamen geborgen. Verondersteld wordt dat veel van de passagiers en de bemanning vastzitten in de romp.

Intussen zijn zowel de cockpitgeluidsrecorder als de vluchtdatarecorder gevonden en overgevlogen naar Jakarta voor verdere analyse. De foto’s die de zoekrobot heeft gemaakt tonen een deel van de vleugel en de woorden op de romp ‘Now Everyone Can Fly,’ de slogan van AirAsia. Het hoofd van het Indonesische zoek- en reddingsoperaties bureau, Bambang Soelistyo, zegt dat het nog onduidelijk is of er lichamen zitten in de romp, “maar de autoriteiten hopen dat het zo is.”

Het wordt een lastige operatie om de romp boven water te halen. Autoriteiten zijn bezig de juiste strategie te bepalen. “Als het niet te zwaar is, kunnen we het heel wrak optillen en de slachtoffers bergen,” stelt SB Supriyadi, coördinator van de zoektocht. "Als het te zwaar is, kunnen we in de romp zwemmen en de lichamen één voor één uit het water halen."

De multi-nationale opsporings- en reddingswerkzaamheden naar het vliegtuig zijn vertraagd door sterke stromingen, hoge golven en slecht zicht. De meeste passagiers aan boord van het toestel waren Indonesiërs.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May