Parlement Haïti ontbonden
14 Jan 2015, 04:00
foto
President Michel Martelly heeft de steun van de Verenigde Naties en buitenlandse donoren. (Foto: AFP)


Het parlement in Haïti is ontbonden nadat de laatste onderhandelingen over een nieuwe kieswet zijn mislukt. De politieke onzekerheid in het land neemt hierdoor toe.

President Michel Martelly heeft geprobeerd een door de VS-gesteunde plan om de verkiezingen weer uit te stellen, veilig te stellen. Effectief regeert hij het land nu per decreet, maar zijn ambtstermijn loopt volgend jaar af. De Haïtiaanse oppositie zegt dat ze haar maandenlange straatprotesten zal voortzetten om Martelly tot aftreden te dwingen.

De politieke impasse draait om een geschil over een nieuwe kieswet, die de oppositionele wetgevers hebben geweigerd goed te keuren. Zondag nog beweerde Martelly dat hij op het laatste moment een overeenkomst had bereikt met de oppositie om de verkiezingen te houden. De linkse ‘Fanmi Lavalas’, een belangrijke oppositiepartij die in de voorhoede staat van de protesten tegen de regering, maakte echter geen deel uit van de overeenkomst. "Martelly zal niet in staat zijn om aan de macht te blijven. Hij zal niet in staat zijn te blijven. We gaan niet stoppen totdat hij vertrekt", stelt advocaat en oppositielid Andre Michel.

De tussentijdse Senaatsverkiezingen moesten aanvankelijk in mei 2012 zijn gehouden, terwijl de algemene verkiezingen al drie jaar achter op schema zijn. Haïtiaanse activisten beschuldigen Martelly van corruptie en machtsmisbruik. Hij zou het volgens hen op hebben aangestuurd om te regeren per decreet. Het staatshoofd betwist de beschuldigingen. Intussen hebben buitenlandse donoren en de Verenigde Naties (VN) de president hun steun aangeboden. In een verklaring zegt de groep bestaande uit de VN, de ambassadeurs van de VS, de Europese Unie en Canada dat ze ernstig bezorgd zijn dat het Haïtiaanse parlement is ontbonden en dat er geen oplossing is bereikt voor het houden van de lang uitgestelde parlementsverkiezingen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May