SMA: Islam keurt aanleiding en aanslag Parijs af
10 Jan 2015, 04:00
foto
SMA-voorzitter Michel Soebhan (L) en Maulana Bechan zeggen dat geweld en terrorisme verboden zijn binnen de Islam. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) heeft met afschuw kennis genomen van de terroristische aanslag tegen het Franse weekblad Charlie Hebdo. Volgens de SMA spelen er twee zaken. De aanleiding tot de aanslag en de aanslag zelf. “De Islam keurt beide af”, zegt SMA-voorzitter Michel Soebhan tegen Starnieuws. “Wij keuren af dat iemand bespot wordt, die meer dan een miljard aanhangers, liefhebbers heeft in de wereld. En vooral in de tijd waarin zijn verjaardag wordt gevierd. “

Maakt niet uit welke Profeet, al betreft het Mozes, Jezus of Mohammed of wie dan ook, “de Islam keurt af dat men een andere bespot of vernederd.” Wij weten dat er nooit een foto heeft bestaan van onze profeet, stelt Soebhan, dan nog maakt men spotprenten en doet men denigrerende uitspraken. "Maar", benadrukt hij, “dit geeft niemand de vrijbrief voor het plegen van aanslagen.” De voorzitter licht toe dat de profeet Mohammed juist op aarde is gekomen om criminaliteit, geweld, terrorisme en zelfrechtsspraak te veroordelen, verwerpen en verbieden. “Niemand mag het recht in eigen handen nemen, om te handelen als iets niet toelaatbaar is.” Binnen de Islam is daar een speciale rechtbank voor.

Jihad rechtvaardigt geen terrorisme
Jihad, is afgeleid van het stamwoord djahada (streven). “Het betekent niets anders dan streven, inzetten voor het goede en strijden in de gunstige betekenis. Strijden tegen criminaliteit bijvoorbeeld.” Je hebt de kleine Jihad, als je noodgedwongen bent het wapen te pakken om jezelf te verdedigen en je geloofsopvattingen te beschermen. De grote Jihad is je begeerten in bedwang te houden. “Jihad moet niet met geweld gebeuren. Dat is geen Jihad!”

Volgens Maulana Mohammed Abdul Ghuffar Bechan proberen criminelen en terroristen hun gruwelijke daden te rechtvaardigen onder het woord Jihad. “Terrorisme en geweld zijn streng verboden binnen de Islam.” De zelfmoord commando’s die zich samen met onschuldige personen en kinderen de dood injagen, zogenaamde martelaarsdood, gaan niet naar het Paradijs, maar volgens de Islam naar de hel. “Niemand mag een andere pijnigen of doden in de naam van de Islam.”

Moslim jongeren in Suriname
De Surinaamse jongeren horen en zien de beelden uit verschillende kanten. Ze raken hierdoor wellicht verward, sommigen raken zelfs gefrustreerd, geeft Soebhan toe. De ouderen, opvoeders en docenten binnen de organisatie hebben het soms moeilijk, “niet een ieder is instaat on hen te controlen. Dat is ook een feit.” Als houvast wordt volgens de Koran gehandeld, “met liefde en op een nette manier bespreken wij de onderwerpen met de jongeren”. Na elke gewelddadige handeling, merken de leerlingen van de SMA-scholen juist op dat zij blij zijn om in Suriname te wonen. “ Hier bestaat de aanleiding niet tot zulke daden.” De SMA-voorzitter zegt dat soms mensen in de Surinaamse politieke arena even afglijden en etnische uitspraken doen. In het algemeen is zijn organisatie tevreden over hoe Surinaamse toppers en de media met de Islam en alle andere religiën omgaan.

De SMA is vorig jaar, op 22 december gestart met de landelijke bijeenkomsten om de geboortedag van de Profeet Mohammed te gedenken. Hij zou 1444 jaar zijn geworden op 3 januari 2015 en volgens de Islam kalender 1488 jaar. De Mielaadoen Nabie Djalsas worden op 18 januari afgesloten met een optocht door de straten van Paramaribo. Maulana Bechan is speciaal voor de vieringen met een delegatie uit Nederland overgekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May