Iedereen moet verhoogde EBS-tarieven betalen
06 Jan 2015, 20:00
foto
EBS-centrale Saramaccastraat.


Iedereen moet betalen voor de verhoogde stroomtarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), vindt het bedrijfsleven. Het besluit om een groepje te laten betalen voor alle verhogingen, gaat niet werken. Het bedrijfsleven is niet van plan de situatie te laten voor wat het is. Er zal in gesprek worden getreden met de overheid. Het bedrijfsleven heeft een tegenvoorstel klaar.


Ondernemers vertegenwoordigt in verschillende organisaties blijven erbij dat het verhogen van de stroomtarief geleidelijk aan moet gebeuren en door elke consument betaald moet worden en niet door een selecte groep bedrijven en instellingen. Maandag zijn de Kamer van Koophandel & Fabrieken, de Algemene Aannemers Vereniging, de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven, Suriname Business Development Center met hun leden bijeen gekomen om de situatie te bespreken.

KKF-voorzitter Henk Naarendorp geeft aan dat in de gesprekken met EBS al was voorgesteld om de verhogingen te spreiden over alle consumenten. “Men had er gewoon geen oor naar. EBS had het mandaat niet om daarover te praten. De regering wil kennelijk geen kansen nemen die de kans vergroten dat ze niet terugkomt”, merkt Naarendorp op. Een regering moet niet zitten om te werken aan haar terugkomst. Een regering is gekozen om de zaken te doen die ze moet doen.”

De ondernemers erkennen de noodzaak voor het opschroeven van de prijs voor stroom. EBS heeft vaker uitgelegd dat de kosten om de energie op te wekken gemiddeld vele malen hoger ligt dan wat de consument betaalt. De overheid subsidieert het verschil, maar de situatie legt een zware druk op de staatskas.
Het bedrijfsleven had voorgesteld om de subsidie langzaam aan weg te nemen bij elke consument. Hiermee zou het efficiënt en zuinig gebruik van stroom gestimuleerd worden licht Naarendorp toe. “Maar dat was aan dovemans oren gezegd. Men had kennelijk haast met het doorvoeren van de verhogingen voor de selectie.” De overheid heeft bepaalt dat hotels, casino's, staatsbedrijven, banken en verzekeraars zullen opdraaien voor de extra stroomkosten. “Als de EBS solvabel wil blijven, moet de hele samenleving een steentje bijdragen, elke verbruiker in de stad, district en in het binnenland moet betalen”, zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV). “Het moet niet zo zijn dat een groepje uit Paramaribo voor het hele land moet opdraaien", meent hij.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May