Santokhi: President biertje op, we laten je wegrijden
05 Jan 2015, 01:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi op de nieuwjaarsvergadering in ressort Houttuin. (Foto: René Gompers)


VHP-voorzitter Chan Santokhi vindt dat het volk in alle opzichten verarmd is door het "slechte beleid van deze regering". De NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft in Ocer gezegd dat hij een krat bier klaar heeft liggen om de overwinning te vieren op 26 mei. "Wij gaan niemand aanzetten tot alcoholgebruik. Op 25 mei zeggen wij 'president, biertje op, laat je wegrijden'. We laten je wegrijden op 25 mei, want niet de VHP maar het volk gaat deze regering wegjagen", meent Santokhi.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de oranjepartij in ressort Houttuin zaterdagavond, heeft Santokhi gezegd dat Suriname inderdaad een tweede Dubai kan worden, zoals NDP-topper André Misiekaba dat zei in Ocer. Santokhi stelt dat Suriname de potentie heeft om een tweede Dubai te worden, maar daarvoor is er een goede regering nodig en een goed bestuur. Er moet een spaarfonds komen om meerinkomsten te sparen voor de jongeren, het onderwijs, de agrarische sector en de toekomst. Santokhi brengt in herinnering dat er een ontwerpwet ingediend is en in behandeling was bij De Nationale Assemblee. Deze ontwerpwet is teruggenomen door de regering.

De VHP-topper voert aan dat in augustus 2010 een stabiele economie is achtergelaten met een sterke munt, voldoende monetaire reserve, een stabiele koers, maar in 4.5 jaar is volgens Santokhi veel achteruitgang te merken. De deviezenreserve wordt gebruikt om de koers stabiel te houden. Dit geld had bespaard kunnen worden voor andere sectoren. Santokhi merkt op dat Bouterse het heeft over dat armoede de grootste vijand is van het volk. "De vraag is wie heeft de armoede gecreëerd?", stelt Santokhi.

De afgelopen 4.5 jaar is volgens de VHP-voorzitter op alle niveaus armoede te merken. Er is financiële achteruitgang, de prijzen in de supermarkten stijgen. Ook in geestelijk opzicht wordt het volk verarmd door haatzaaiprogramma's op haatradiostations, meent Santokhi. Hij vindt dat corruptie norm is geworden. Voor alle projecten moet er 'tyuku' worden betaald. Internationaal is Suriname op diverse lijsten gedaald. De politicus noemt onder andere een slechte notering voor behoorlijk bestuur, democratie, zaken doen, kinderarbeid, drugsbestrijding, mensenhandel en nu staat het land ook op de internationale lijst van landen met risico voor terrorisme. Santokhi deelt mee dat de VHP geen krat bier klaar heeft liggen, maar containers vol met liefde, maatregelen, goed beleid, versterking van de rechtsstaat en goed onderwijs. Mensen mogen zich vrijelijk ontwikkelen. Hij roept de regering op om te zorgen dat er goede verkiezingen worden georganiseerd. 25 mei wordt volgens Santokhi een bevrijdingsdag voor alle groepen in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May