Guyanese atleten dit jaar weer bij 'Bigi Broki Waka'
03 Jan 2015, 01:00
foto
Mensenmassa tijdens de 'Bigi Broki Waka' vorig jaar.


De twaalfde editie van de Bigi Broki Waka staat voor de deur. De Guyanese atleten zijn dit jaar ook van de partij om hun titels te verdedigen. De buren hebben de laatste jaren bewezen sterker te zijn dan de Surinamers op de tien kilometer snelloop. Tot nu toe hebben zich al meer dan 4000 deelnemers aangemeld. De organisatie kan maximaal 6000 deelnemers aan.

Hans Girjasing, voorzitter van stichting Bigi Broki Waka, drukt de deelnemers op het hart om op tijd aanwezig te zijn en om geen waardevolle spullen in hun auto's achter te laten. De Jules Albert Wijdenboschbrug zal op zondag tussen zeven en negen uur voor het verkeer uit beide richtingen afgesloten zijn. In die twee uren worden er twee snellopen gehouden, gevolgd door de Kids Walk en de ‘Bigi Broki Waka’.

De wedstrijden worden vanaf de voet van de brug in Paramaribo gelopen. De Kids Walk en de massale wandelloop beginnen in Commewijne. Het valt niet mee om in een korte tijd zoveel mensen aan de overkant te krijgen, merkt Girjasing op. “Vandaar het belang om op tijd te zijn. Ik roep de mensen ook op om geen waardevolle spullen achter te laten in hun auto. De padvinders zijn er weer dit jaar om een oogje in het zeil te houden, maar het is beter als er niets aan het toeval wordt overgelaten.” Het vorige jaar is een aantal deelnemers na het evenement onaangenaam verrast geworden door inbraken in auto’s.

Vanaf 2011 hebben de Guyanezen de nummer een positie op de 10 km snelloop (video)
opgeëist. Lionel d’ Andrade is tot 2013 de onbetwiste winnaar op dit onderdeel geweest. In 2014 werd hij gepasseerd door een andere Guyanees, Kelvin Johnson. Bij de dames is het Ulsida Toemere geweest die vaker de eer van Suriname hoog hield. Zij pakte de titel af van Guyanese Ilaika Morgan in 2012, verdedigde het met succes in 2013 maar verloor het weer aan Morgan in 2014. De Guyanese ploeg heeft zich ondertussen al aangemeld. Toemere doet dit jaar niet mee.

“Men kijkt als sinds oktober uit naar de wandelloop over de brug”, merkt Girjasing op. “Het evenement krijgt steeds meer een sociaal karakter. Mensen ontmoeten elkaar weer na de feestdagen, praten bij en branden wat van de bijgekomen pondjes van de feestdagen weg.” Het evenement is bedoeld om de atletieksport te bevorderen en om het nieuwe jaar sportief te beginnen. Er doen steeds meer vakantiegangers mee. Er doen ook vaker prominenten mee aan de wandeling. Minister van Justitie & Politie, Edward Belfort doet vaker mee. Samen met zijn lijfwachten doet hij mee aan de snelloop.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May