St. Vincentius Ziekenhuis bezig met afdeling Acute Zorg
02 Jan 2015, 18:00
foto
Algemeen directeur Manodj Hindori is optimistisch over 2015. (Archieffoto)


Algemeen directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius Ziekenhuis verwacht dat in 2015 de zorg verder uitgebouwd zal worden. De gemeenschap zal de vele positieve verbeteringen in het ziekenhuis zeker opmerken.
Er zullen dit jaar enkele grote projecten worden afgerond. De bouw van de nieuwe afdeling Acute Zorg is het grootste project voor dit nieuwe jaar.


Op de op te zetten afdeling Acute Zorg worden twee nieuwe zorggroepen ondergebracht, Cardiologie en Observatie. Door de opening van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis in januari 2014 is de behoefte aan opvang van cardiologische patiënten sterk toegenomen. Tot nog toe worden patiënten met hartklachten op de SEH gelijk doorverwezen naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De leiding is in overleg met het Leids Universitair Medisch Centrum van Nederland om enkele cardiologen uit Nederland te stationeren in het ziekenhuis. Er wordt eveneens overleg gevoerd met de afdeling Cardiologie van het AZP, omdat de plannen van het St. Vincentius Ziekenhuis alleen zinvol kunnen worden uitgevoerd met de ondersteuning vanuit het AZP, zegt Hindori. De kosten van de bouw, medisch instrumentarium en inrichting van de nieuwe afdeling Acute Zorg worden geraamd op SRD 1.8 miljoen. Staatsolie Maatschappij Suriname is een van de hoofdsponsors van het project.

Aantal patiënten toegenomen
Het ziekenhuis is bezig zijn verloskamers te renoveren, zodat de bevallingen voortaan in een veel geriefelijkere omgeving kunnen plaatsvinden. Hierin is geïnvesteerd, omdat het aantal bevallingen in het St. Vincentius Ziekenhuis de afgelopen jaren stelselmatig aan het toenemen is. In 2014 zijn bijna 1.200 baby’s ter wereld gekomen in dit ziekenhuis. Enige jaren geleden lag dat gemiddelde nog onder de 800 baby’s per jaar. De cliënten vereisen vandaag de dag een moderne bevallingsomgeving, dus het ziekenhuis kon niet achterblijven bij deze ontwikkeling, meent Hindori.

Door de komst van de SEH is de bedbezetting van het ziekenhuis in 2014 aanzienlijk toegenomen. Volgens de voorlopige cijfers van 2014 heeft het ziekenhuis voor het eerst in zijn bestaan meer dan 7.000 patiënten opgenomen en meer dan 50.000 ligdagen gegenereerd. In 2013 lagen deze productiecijfers nog respectievelijk op 6.500 patiënten en 47.500 ligdagen. Het St. Vincentius Ziekenhuis verwacht dat ook in 2015 de groei van het aantal patiënten een stijgende lijn zal vertonen.

Certificering bedrijfsprocessen
Op organisatorisch gebied zal het St. Vincentius Ziekenhuis in 2015 vooral inzetten op het certificeren van de bedrijfsprocessen. Er zal dit jaar begonnen worden met een geselecteerd aantal afdelingen, waarna in de volgende jaren langzaam zal worden uitgebreid naar de andere afdelingen van het ziekenhuis. Dit jaar zal het ziekenhuis ook beginnen warm te lopen voor zijn eeuwfeest in 2016. Op 19 juli 2016 bestaat het ziekenhuis namelijk 100 jaar en de eerste activiteiten rond deze bijzonder heugelijke gebeurtenis zullen al in 2015 opgepakt worden.

Voor wat betreft de financiering was 2014 een moeilijk jaar voor het St. Vincentius Ziekenhuis. De suppleties aan het ziekenhuis waren per 1 januari 2014 gestopt door de overheid. De ligdagtarieven van de overheidspatiënten (Staatsziekenfonds en Sociale Zaken) zijn niet in gelijke tred meegegaan met de benchmark tarieven van de BZSR patiënten, waardoor het ziekenhuis stelselmatig inkomsten moest ontberen. Momenteel zijn de onderhandelingen vanuit de Nationale Ziekenhuisraad gaande met de verzekeraars die de basiszorgverzekering aanbieden. Het St. Vincentius Ziekenhuis hoopt dat er hieruit realistische tarieven zullen voortkomen, zodat de ingeslagen weg van zorguitbreiding en kwaliteitsverbetering kan worden behouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May