Panchoe benoemd als hoofd UNHCR-kantoor in Botswana
05 Jan 2015, 20:00
foto
Sardhanand Panchoe te midden van vluchtelingen in Ethiopië, waar hij eerder voor UNHCR heeft gewerkt.


Sardhanand Panchoe, is recentelijk benoemd tot hoofd op het bijkantoor van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR), in Dukwi, Botswana. Deze benoeming wordt door hem bijzonder gewaardeerd, aangezien de lijst met potentiële kandidaten voor de post enorm lang was. Tijdens een door UNHCR geleide interne selectie procedure, heeft Panchoe de eindselectie gehaald en is inmiddels enkele weken op zijn post.

Botswana is een land met twee miljoen inwoners, en staat bekend om zijn stabiele politieke structuur, een gedegen democratie en een groeiende economie. Het land werd onafhankelijk van de Britten in september 1966, onder leiding van de vader van de huidige president luitenant-generaal Seretse Khama. Hij is de vierde president en draagt de politieke fakkel sinds 2008. Botswana, eens een Derdewereldland, heeft na de onafhankelijkheid onder de Botswana Democratische Partij (BDP) in zeer snel tempo een economische groei meegemaakt en is gesprongen van armoede naar een ‘upper middle class country’, thans gekenmerkt door een export gerichte economie, met name in rundvlees, diamant en toerisme.

Technische bijstand
Het land heeft als buren Zuid-Afrika (zuiden), Zimbabwe (oosten), Namibië (westen) en Zambia (noorden), met enorme immigratie en vestigingsrisico’s van migranten, economisch zwakkeren en vluchtelingen. Er zijn thans 3000 vluchtelingen, voornamelijk uit Namibië en Zimbabwe, Somalië en andere nationaliteiten in kleinere omvang, in een daarvoor afgebakend kamp. Er vinden veel arrestaties plaats, waarbij asielzoekers en immigranten in gevangenissen belanden, vanwege hun illegaliteit en gebrek aan documenten.

De regering verwacht dat in 2015 een aanzienlijk aantal van deze vluchtelingen zal terugkeren. UNHCR verleent in dit verband technische bijstand en werkt gestaag en structureel met de overheid in het vinden van duurzame oplossingen. De wetgevingsherziening is UNHCR’s voornaamste prioriteit in 2015.
Panchoe’s voornaamste taak is om tezamen met zijn staf, met de overheid om de tafel te zitten ter herziening van de verouderde wetgeving voor vluchtelingen en deze daarbij te harmoniseren met internationale verdragen. Hij werkt hierbij nauw samen met alle maatschappelijke groepen en staatsorganen, belast met wetgeving. In 2008, was Panchoe al in Botswana, op kort bezoek voor technische bijstand vanuit Zuid-Afrika. Zijn huidige werkomgeving is dus niet geheel nieuw.

Panchoe zit al 18 jaar bij de VN en heeft onder zeer moeilijke omstandigheden zijn bijdrage geleverd voor de internationale gemeenschap, onder meer in landen gekenmerkt door religieus extremisme, slecht veiligheidsklimaat en interne politieke turbulentie, zoals Iran, Pakistan, Rusland, Liberia en Ethiopië. Hij heeft ook gezeten op posten in Tanzania, Oeganda en Zuid Afrika, namens de UNHCR. In Suriname was Panchoe als Stafambtenaar nauw betrokken bij het ministerie van Justitie & Politie. Hij was ook docent aan de Universiteit van Suriname. Panchoe is regelmatig op bezoek in Suriname, waar zijn thuisbasis is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May