ABS presenteert Statistisch Jaarboek 2013
19 Dec 2014, 04:00
foto


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft een presentatie gehouden van het 'Statistisch Jaarboek 2013'. Het doel is om een globaal beeld te geven van de sociaal, economische en culturele situatie in Suriname aan het nationale en internationale publiek. In dertien hoofdstukken wordt ingegaan op verschillende onderwerpen.

Het ABS is afhankelijk van verschillende bronnen om het Statistisch Jaarboek van Suriname samen te kunnen stellen. De afdeling Sociaal Culturele Statistieken (SCS) is verantwoordelijk voor de samenstelling van het Statistisch Jaarboek. "Ministeries zoals Onderwijs, Volksgezondheid, Sozavo en Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu zijn enkele van de relevante dataverschaffers van de afdeling", zegt Asha Sewbaran, hoofd van de afdeling SCS. Ze geeft ook aan dat de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Korps Politie Suriname (KPS) een belangrijke bijdrage leveren.

In 2013 zijn er 76 sterfgevallen door verkeersongevallen genoteerd. De meeste (112) sterfgevallen in het verkeer zijn geweest in 2009, als de periode 2007 tot 2013 onder de loep wordt genomen. Dit is een voorbeeld van een direct resultaat uit deze publicatie. "De bron van deze data is het KPS. Het gaat hier om absolute getallen. Het gaat om het aantal sterfgevallen per district", legt Joann Keenswijk, manager Sociale Statistieken uit. Volgens het verslag stijgt het aantal personen dat in aanmerking komt voor een AOV-uitkering. Hiervoor kwamen vorig jaar 49,840 mensen in aanmerking. In 2010 was het aantal personen nog 44,648.

De statistieken zijn bedoeld om een goed beeld te krijgen van de situatie, waardoor de overheid en andere instanties hierop kunnen inspelen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May