Saramaccaners praten opnieuw over opvolging Aboikoni
19 Dec 2014, 10:00
foto
Belfon Aboikoni, granman van de Saramaccaners, is op 29 september naar zijn laatste rustplaats begeleid. (Archieffoto min. RO)


Leden van het gezag en de stam der Saramaccaners hebben de besprekingen om te komen tot de opvolging van wijlen granman Belfon Aboikoni weer opgepakt. Al langer dan twee maanden was er onenigheid en onduidelijkheid over de opvolging. De groep Amina en de groep Aboikoni stonden lijnrecht tegenover elkaar. Een commissie die is samengesteld door beide groepen en onder leiding staat van Richene Libretto heeft mandaat om naar een oplossing te zoeken over de opvolging.

Partijen staan op dit moment op één lijn om deze zaak gezamenlijk af te handelen. De persoon die moet opvolgen zou naar alle waarschijnlijkheid uit de Matjaw lo moeten komen. De commissie waarin vertegenwoordigers van beide groepen zitten, zal ook de opvolging via de traditionele wijze moeten toetsen, vaststellen en voorbereiden. Wie het volgende grootopperhoofd van de Saramaccaners wordt is nog onduidelijk.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling onder wie het traditionele gezag ressorteert, bevestigt dat de commissie weer bereid is gevonden om de stam uit de impasse te helpen. Het ministerie wacht het resultaat van de gezamenlijke inzet af en zal op basis hiervan zaken verder afhandelen, zegt de bewindsman.

Eerder was bekendgemaakt dat kapitein Johan Pansa van de Matjaw Lo is benoemd tot waarnemend granman der Saramaccaners. Verder was voorgesteld om hoofdkapitein Albert Aboikoni, die waarnam als grootopperhoofd, voor te dragen als de opvolger van Belfon Aboikoni die op 24 juni is ingeslapen en op 29 september naar zijn laatste rustplaats is begeleid. Dit voorstel ligt op tafel en zal de commissie daar haar licht over laten schijnen.

Belfon Aboikoni is 74 jaar geworden. In 2005 werd hij de opvolger van Songo Aboikoni.

Ala-D Media
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May