Surinaamse kunstenaars schenken schilderij van 15 meter
14 Dec 2014, 10:00
foto
VAS-erelid Erwin de Vries schildert op het 15 meter lange doek, terwijl voorzitter George Struikelblok toekijkt. (Foto: Ranu Abhelakh)


Dertig Surinaamse kunstenaars hebben zaterdag gewerkt aan een ‘Giant Painting’ van 15 meter. Het beschilderde doek komt te hangen in de vertrekhal op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te Zanderij. “Het is een geschenk van ons aan de gemeenschap”, zegt secretaris Kit-Ling Tjon Pian Gi, van de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS).

Vijf groepen van zes personen hebben drie hoofdthema’s cultuur, natuur en (historische) binnenstad uitgewerkt. “Eenieder was vrij om naar eigen inzicht en creativiteit te schilderen”, zegt FVAS-voorzitter George Struikelblok. Met gebruik van alle kleuren van de regenboog hebben de kunstenaars zich uitgeleefd. Een reuze toekan, blauwe vlinder, dansende Surinamers, I Love Su ingeschilderd met religieuze gebouwen prijken onder andere op het canvas. In de avond heeft FVAS-erelid Erwin de Vries zijn penseel door de verf gehaald. In nog geen tien minuten schetste hij een abstracte naakte vrouw.

Het idee achter het gemeenschapsproject bestond al jaren. In 1997 werkten zestien leden van het Kunstenaars Collectief (voorloper FVAS) aan het eerste kunstwerk, die in de buitengang van de vertrekhal heeft gestaan. “Het was een Surifesta I project”, blikt Tjon Pian Gi terug. Het schilderij was op een multiplex plaat en is door de jaren heen beschadigd door de zwetende muur. De Surinam Airways vroeg om restauratie, maar wij wilden iets nieuw. Na 17 jaren is het idee opgepakt, wederom als een Surifesta-project. Het kunstwerk wordt nog voorzien van een houtenlijst. De plaatsing in de vertrekhal zal voor de kerstdagen gebeuren, zegt Guno Stekkel director Ground Operations. De waarde van het enorme kunstwerk is niet in woorden of geld uit te drukken. “Suriname ’s beste en topkunstenaars hebben hieraan gewerkt.”

George Struikelblok, Kit-Ling Tjon Pian Gi, Dorette Kuster, Patrick Tjon Jaw Chong, Dakaya Lenz, Erwin de Vries, Ron Flu, Glenn Fung Loy, Rinaldo Klas, Soeki Irodikromo, Anand Binda, Leo Wong Loi Sing, Jules Brand Flu, Reinier Asmoredjo, August Bohé, Ray Daal, Stanny Handigman, Cliff Rasidin, Ardie Setropawiro, Sri Irodikromo, Manuela Tjin A Soe, Arti Abhelakh André Sontosoemarto, Kim Sontosoemarto, Daniel Djojoatmo, Dhiradj Ramsamoedj, Kurt Nahar, Ranjan Akloe, Leonnie van Eert en Johan Doelradjak hebben aan het doek gewerkt. Aanvankelijk waren twee dagen ervoor uitgetrokken, maar zaterdagmiddag was het leeuwendeel van het project af. Het doek is zondag nog te bezichtigen op de sidewalk van ’t Vat, terwijl enkele kunstenaars de 'final touch' eraan geven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May