Read: Politiek moet bedrijfscultuur niet verstoren
14 Dec 2014, 04:00
foto
Vakbondsleider Lloyd Read. (Foto: René Gompers)


Staatsolie heeft een bedrijfscultuur van eenheid in denken en handelen ontwikkeld. Het bedrijf heeft kunnen groeien door de arbeidsrust. Die rust en de bedrijfscultuur moeten niet verstoord worden door de politiek en personen die met een andere agenda Staatsolie binnen komen. Dit merkte Lloyd Read, voorzitter van de Staatsolie Werknemersorganisatie (SWOS), op bij de opening van de uitgebreide raffinaderij, zaterdag.

“Een van de sterkste deugden bij Staatsolie is de teamspirit”, haalde Read aan. “We laten elkaar niet in de steek. We zijn naar elkaar gegroeid, omdat we op elkaar moesten rekenen. Als iemand een fout maakt op de boor is de andere dood. Onze bedrijfscultuur van eenheid in denken en handelen zal bij de uitbreiding voortgezet worden.” De bond heeft heel wat strubbelingen gekend maar de rust is weergekeerd. Arbeidsrust is een essentieel vereiste om ontwikkeling te brengen stelt Read.

“We waren vanaf het begin entrepreneurs, ondernemers die het bedrijf hebben helpen opbouwen. Laten we zaken blijven doen vanuit bedrijfskundige principes en niet vanuit politieke loyaliteit” riep Read op. “Laten we handelen vanuit nationale loyaliteit en niet deel worden van beslissingen waarvan wij zelf als bedrijf zeggen ‘ey dies no bun’. We moeten als werknemer kunnen vertrouwen op de besluiten van de directie en het management. Pas dan kunnen wij ons ten volle geven en kan het management rekenen op de uitvoering van hetgeen is afgesproken.”

Arbeidsrust is niet vanzelfsprekend. Daar is de inspanning en het vertrouwen vereist van zowel de leiding als de bond stelt Read. “Ook daar moet er geen andere bedrijfscultuur ontstaan. We moeten voorkomen dat er ruimte wordt gecreëerd voor mensen die vanuit andere motieven ook het leiderschap in de vakbonden van Staatsolie willen overnemen” waarschuwt de bondsvoorzitter. Read riep de leiding op de bond te betrekken bij het beleid. “Ik heb altijd gesteld dat ik betrokken moet worden bij het beleid. Als ik betrokken ben dan ben ik bereid om verantwoordelijkheid te dragen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May