Financieel tekort EBS boven de SRD 1500 miljoen
14 Dec 2014, 00:00
foto


Het bedrijfsleven en de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zijn reeds dichtbij een oplossing gekomen over het commerciële tarief dat betaald moet worden. Het financiële tekort van de EBS is drastisch opgelopen tot SRD 1500 miljoen. "Wij zijn nog in onderhandeling en zijn ondertussen dichterbij de SRD 0,80 gekomen. Uitgangspunt is dat EBS op 81 cent zat en wij in eerste instantie rond de 70 cent", zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van Suriname Business Forum en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, aan Starnieuws.

Het bedrijfsleven vindt dat iedereen uiteindelijk naar een marktconform tarief moet gaan. De overheid moet dan subsidie geven aan mensen die het echt niet kunnen betalen. Nu zullen de onderhandelingen met de EBS zich toespitsen op gefaseerde uitvoering en enkele groepen zullen moeten worden ontzien in eerste instantie. Deze week zal ook in tripartiet verband verder worden gesproken over de positie van de EBS en de tarieven.

Tijdens een presentatie aan het bedrijfsleven is duidelijk geworden dat de schuld van de overheid bij de EBS schrikbarend toeneemt. In 2005 was de schuld SRD 300 miljoen. Dit is ultimo 2013 opgelopen tot boven de SRD 1500 miljoen. Het bedrijf wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid. Per jaar groeit de vraag naar elektrische energie met gemiddeld 6 tot 8 procent. Bilkerdijk zegt dat de cijfers die gepresenteerd zijn, nog verder worden aangepast, maar de trend is duidelijk te zien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May