Samenwerking Cuba en Caricom verdiept
10 Dec 2014, 12:00
foto
De staatshoofdenvergadering in Havana. (Foto: Buza)


De banden tussen Cuba en Caricom zijn verder aangescherpt tijdens de vijfde staatshoofdenvergadering in Havana, maandag. President Desi Bouterse liet zich vertegenwoordigen door vicepresident Robert Ameerali en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De 'Declaration of Havana' werd aangenomen. Het gaat om een opsomming van de principes waarop de samenwerking tussen Cuba en Caricom verder verdiept zal worden.

In de slotverklaring wordt het economisch, commercieel en financieel embargo tegen Cuba in de meest strenge bewoordingen veroordeeld. Cuba moet als volwaardig lid van de Latijns Amerikaanse en Caribische gemeenschap worden erkend en de gelegenheid krijgt te participeren in alle internationale beraadslagingen.

Vicepresident Ameerali merkte op dat regionale integratie niet vanzelfsprekend tot stand komt. Hij ging in op het belang en de betekenis van regionale samenwerking ter versterking van de politieke stabiliteit en economische groei, bescherming van democratische principes en het gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen. Hij wees op het belang van de versterking van de eenheid en solidariteit met het oog op duurzame ontwikkeling, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aantal beurzen verhoogd
Cuba heeft besloten om het aanbod van beurzen bestemd voor studenten uit het Caribisch gebied, te verhogen met 16%. Het gaat om 366 beurzen, waarvan 342 bestemd zijn voor studies die te maken hebben met de volksgezondheid. De overige beurzen zullen nader worden gespecificeerd. Cuba heeft ook besloten om studiebeurzen voor 'Post-graduate studies' uit te breiden tot 84. Deze beurzen zijn bedoeld voor studenten die een medische opleiding hebben genoten in Cuba en reeds werkzaam zijn in hun respectieve land van herkomst. Ze zijn bestemd voor verdere specialisatie op medisch gebied. Ook heeft Cuba voor Guyana, Belize en Suriname, vastgesteld dat per land 45 patiënten kunnen worden opgenomen en verpleegd, op kosten van de Cubaanse overheid.

Ter bevordering van de handelsrelaties tussen de Caribische landen en Cuba is de participatie van het bedrijfsleven meer dan ooit noodzakelijk, benadrukte minister Rodrigo Malmierca Diaz van Buitenlandse Zaken. Hij stelde voor om in het eerste kwartaal van 2015 een ontmoeting te beleggen met de private sector. Hierbij zal vooral het accent worden gelegd op de samenwerking op het gebied van toerisme.
Voor wat betreft de uitbreiding van de handel op basis van voorstellen die Cuba gedaan heeft voor het invoerrechtenvrij importeren en exporteren van diverse goederen, zal verder worden onderhandeld. Suriname is bereid om in samenspraak met diverse nationale actoren na te gaan op welke wijze door de private sector hierop kan ingespeeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May